Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P. R. [ Beta ]

11. 10. 2024. 14:38 >> 14:38

Skupština Kosova

Optužbe o saradnji vladajuće stranke s Radoičićem

Bez prisustva poslanika Samoopredjeljenja u skupštini Kosova počela je vanredna parlamentarna rasprava o presretnutim razgovorima šefa poslaničke grupe Samoopredjeljenje Mimoze Kusari-Ljilje sa bivšim potpredsjednikom Srpske liste (SL) i optuženim za teroristički napad u Banjskoj Milanom Radoičićem.

Ni predsjednik parlamenta Gljauk Konjufca ni ministri vlade ne prisustvuju sjednici.

Na početku sjednice šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (DPK) Abeljard Tahiri pozvao je državnog tužioca da pokrene istragu o prisluškivanom razgovoru čije su detalje objavili mediji na Kosovu, a za koje se pretpostavlja da su dio komunikacije Kusari-Ljilje sa Milanom Radoičićem.

"Velika je nesreća vidjeti ovu skupštinu i većinu od 50 odsto koja je pobijedila na izborima, a ne dolazi ovdje da se suoči sa istinom. Kusari Ljilja je juče imala nagovještaje da će biti pušten snimak iz Radoičićeve kuće. Pozvao sam je juče i zovem je danas da objavi ko su ti ljudi. Radoičić nije samo običan kriminalac, on je osoba koja ima veliku podršku Aleksandra Vučića. Došli smo do tačke u kojoj su srpska BIA, srpske službe preko Radoičića utiče na pokret Samoopredjeljenje i određuju odlučivanje u Skupštini", kazao je Tahiri.

U ime Demokratskog saveza Kosova (DSK), poslanik Anton Ćuni okrivio je premijera Aljbina Kurtija, rekavši da je on natjerao Kusari Ljilju da sklopi tajni sporazum sa "teroristom" Milanom Radoičićem.

"Kriv je vaš premijer Aljbin Kurti. Ne znam kako vas je natjerao da napravite tajni dogovor sa kreaturom obavještajne službe Srbije", rekao je Ćuni.

"I pored toga što nemamo prisutnih poslanika PS i vladinog kabineta, obratiću im se jer virtuelno gledaju ovu sjednicu. Ne mogu da zamislim kako se poslanik klanja na grobu heroja Afrima Bunjakua, stavlja cvijeće i plače, znajući da ga je ubio čovjek sa kojim ste davno sklopili tajni dogovor", rekao je Kuni.

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj je rekao da je premijer Kosova Aljbin Kurti srpski špijun i da se Radojčić vratio na Kosovo izborom Aljbina Kurtija za premijera i postao faktor dogovora tokom Kurtijeve vlade.

"Čovjek koji je pobjegao sa Kosova, ne mogavši da se vrati, oživio je dolaskom Aljbina Kurtija na mjesto premijera. Stigao je da postane faktor dolaskom Kurtija i PS na vlast. Za vrijeme Kurtijeve vlade, pored stana koji je imao na sjeveru, sagradio je veliku, lijepu vilu na obali jezera, i ne samo to, nego je uspio da se dogovori da bude faktor u dogovorima sa Kurtijem", rekao je on.

Haradinaj je naveo da se PS udružilo sa Srpskom listom protiv OVK, dok je za Kurtija rekao da je špijun Srbije.

On je dodao da Kusari-Ljilja treba da bude smijenjena.

Naveo je da se s pravom napada Kusari Ljilja jer je ona izvršilac, ali ne treba zaboraviti da je podređena Aljbinu Kurtiju.

"Kurti je špijun Srbije. Ako je 2018. bila greška sresti Radoičića, a da nije procesuiran i nije bio na crnoj listi SAD, kakva je komunikacija s njim nakon podizanja optužnice. Ima li težeg djela izdaje od onoga što je učinjeno zajedno sa Srpskom listom protiv OVK. Ovo je plaćanje duga (od strane Kurtija) Srbiji", kazao je Haradinaj.

Sjednica nastavlja rad diskusijama poslanika opozicije, međutim zbog nedostatka kvoruma danas ne može biti donijeta neka odluka ili zaključak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније