Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P. R. [ Beta ]

11. 10. 2024. 16:35 >> 16:33
32

Grlić Radman

"Izostanak Srbije sa samita u Dubrovniku bi bio neuspjeh"

Ministar inostranih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je dubrovački Samit Ukrajina-jugoistočna Evropa veliki uspjeh, jer je objednio podršku Ukrajini u regionu i da bi izostanak Srbije sa tog skupa - predstavljao neuspjeh.

Na pitanje novinara ima li dijaloga sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, s obzirom na to da Srbija održava odnose s Rusijom i da joj nije uvela sankcije, ministar je odgovorio da ima, ali da je o Vučićevoj posjeti plasirano u javnost nešto što nije tačno.

"Ima dijaloga, naravno (…) Bitno je ono s čime se on složio, a složio se s deklaracijom koja javno i snažno izražava podršku Ukrajini", rekao je Grlić Radman na Zagrebačkom bezbjednosnom forumu, prenosi Hina.

U Dubrovačkoj deklaraciji se navodi da zemlje učesnice skupa "najstrože osuđuju ovaj ničim izazvan, neopravdan i nezakonit ruski osvajački rat protiv Ukrajine… zločin protiv ukrajinskog naroda, očigledno kršenje međunarodnog prava i veliku prijetnju miru, sigurnosti jugoistočne Evrope, cijelog evropskog kontinenta i svijeta".

Povodom kritika zbog pozivnice upućene Vučiću za samit u Dubrovniku, šef diplomatije je naveo da nije riječ o bilateralnoj posjeti Vučića Hrvatskoj, već skupu zemalja jugoistočne Evrope, napomenuvši da se posjeti Vučića pristupilo "jednostrano".

Na samit su pozvani svi nivoi, a Srbija se odazvala na najvišem nivou, dodao je ministar i podsjetio da su u Dubrovnik došli predsjednici, premijeri ili ministri spoljnih poslova.

"Izostanak Srbije bi bio neuspjeh", rekao je Grlić Radman, dodavši da je Vučić pozdravio skup, zahvalio na organizaciji i pozivu na učešću.

Grlić Radman je dodao i da je Vučić hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću neformalno uputio poziv za posjetu Srbiji, "u nekom trenutku, kada se za to steknu uslovi".

Ocijenio je i da su "neke politike koje vladaju u Srbiji poražene" te da je "sigurno je da će se Srbija i Crna Gora morati suočiti s prošlošću".

Najavio je za 17. oktobar koordinacijski sastanak na nivou državnih sekretara na kojem će se verifikovati katalog otvorenih pitanja, uključujući potragu za nestalima, procesuiranje ratnih zločina, povratak arhivske građe i pitanje granica.

"Kada se usaglasimo oko kataloga otvorenih pitanja onda ćemo dogovoriti hodogram rješavanja tih pitanja", rekao je i potvrdio da je u četvrtak od srpskog kolege Marka Đurića sa kojim se sastao u Zagrebu dobio saglasnost i spremnost za zajednički pristup tim temama.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније