Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dijana Drašković, Aleksandra Jovančević TVCG

24. 09. 2024. 19:46 >> 20:36
1
Čitaj mi:

reakcije na OMALOVAŽAVANJe NOVINARKE

"Političari se moraju odnositi prema novinarima s poštovanjem"

Burno je danas reagovala struka nakon što je predsjednik države i aktivni učesnik predstojećih izbora u Podgorici na konferenciji za medije omalovažavao novinarku Televizije Crne Gore Aleksandru Jovančević. Na pitanje da li je zloupotrijebio funkciju snimanjem spota u kabinetu predsjednika, Milatović je neprimjereno reagovao. Reagovao je menadžment Javnog medijskog servisa, Društvo profesionalnih novinara, Sindikat medija, nevladin sektor. Ovim povodom obratili smo se Evropskoj komisiji, reporterima bez granica, Evropskoj federaciji novinara i čekamo njihove odgovore.

"Direktor RTCG- a vam je napisao što ćete da pitate, vi pitate. Pa primate li za to platu? Pa jesmo li se za to borili? Primate li za to platu. Evo ja vas pitam, ja vas pitam. Ja ne odgovaram na pitanje jer ja nijesam državni funkcioner. Pa jesmo li se mi borili za ovo da direktor RTCG-a pošalje pitanje novinarki koja nije ni pogledala to što pita, jesmo li se za ovo borili kad smo oslobađali RTCG" - ovako je predsjednik države i nosilac liste "Za bolju Podgoricu" Jakov Milatović odgovorio na pitanje novinarke Radio i Televizije Crne Gore Aleksandre Jovančević - da li je zloupotrijebio funkciju time što je snimio izborni spot u kabinetu predsjednika. Koleginica Jovančević tom temom se bavila kao i svi novinari ostalih redakcija. No, na meti predsjednika, kao i mnogo puta do sada, našao se Javni medijski servis, zbog čega je reagovalo uredništvo Radio i Televizije Crne Gore.

Predsjedniku Milatoviću skrenuli su pažnju na nedopustiv način kojim se obratio našoj koleginici.

"Odgovor pun omalovažavanja i nipodaštavanja žene i profesionalca ne priliči osobi na Vašoj poziciji, posebno jer je ovo već treći put da na sličan način komunicirate s našim novinarkama. Položaj na kojem ste ne daje Vam za pravo da ovako tretirate predstavnike medija, posebno žene, već naprotiv trebalo bi da budete primjer uvažavanja sedme sile, pa i u situacijama kada Vam se ne sviđa ono što Vas pitaju. Očekujemo da se zbog današnjeg postupanja izvinite našoj koleginici, u nadi da se ovakve situacije neće ponavljati", navodi se u saopštenju uredništva Radio i Televizije Crne Gore.

Reagovao je i generalni direktor Radio i Televizije Crne Gore Boris Raonić. Ima, kaže razumijevanje za povećane strasti u izbornoj kampanji, ali je predsjednika Milatovića zamolio da Javni medijski servis ne uvlači u političke utakmice.

"Želim jasno naglasiti da nijesam učestvovao u sastavljanju pitanja za novinarku i da to nikada nijesam činio. Predlažem da nezavisni vještak utvrdi činjenice i ako se ispostavi da sam sastavljao pitanja, spreman sam podnijeti ostavku. Međutim, ako se dokaže suprotno, očekujemo da Vi preuzmete odgovornost i makar se izvinite našoj novinarki. Obećavam građanima da će Javni medijski servis nastaviti da profesionalno radi svoj posao, i prihvatati svaku argumentovanu kritiku, a da će na takvom odnosu insistirati kod svih ostalih, pa i predsjednika", kazao je Raonić. 

Da je dužnost političara da odgovaraju na novinarska pitanja, podsjetili su i iz Društva profesionalnih novinara.

"Nedopustivo je brecati se na novinare, prozivati ih i uvlačiti u političke obračune. Apelujemo da se u završnici kampanje novinari ne koriste za političke ciljeve bilo koje političke opcije", saopštili su iz Društva profesionalnih novinara. 

Ponašanje predsjednika prema novinarki Jovančević najoštrije je osudio i Sindikat medija.

"Državni zvaničnici i političari izabrani su na te funkcije, između ostalog, i da bi bili odgovorni javnosti, odnosno građanima. Legitimno je ako im se ne sviđaju neka pitanja, ali moraju odgovarati na njih, a ne omalovažavati novinare koji ih postavljaju ili im držati moralne lekcije, što je Milatović danas učinio",poručuju iz Sindikata medija. 

Da političari moraju da nauče da se prema novinarima odnose s poštovanjem, poručio je nevladin sektor. Iz CDT-a kažu da ponašanje Milatovića zaslužuje najoštriju osudu kao i izvinjenje svim novinarima u Crnoj Gori. I građanski aktivista Alekandar Dragićević smatra da su se svi koji su željeli promjene zalagali upravo za to – da novinari javnog servisa postavljaju nezgodna pitanja, podjedanko vlasti i opoziciji, svim funkcionerima.

A nakon burnih reakcija, predsjednik države i dalje ne vidi ništa sporno u svom obraćanju novinarki Jovančević. Naprotiv, kaže da je riječ o još jednom spinu RTCG-a, te da je govorio na nivou principa, bez ikakvog omalovažavanja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније