Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Sekulić, TVCG

11. 10. 2024. 07:36 >> 07:36
2
Čitaj mi:

MINISTARsTVO JOŠ NIJE INFORMISANO

Veliki planovi: Od naredne godine u Pljevljima pet fakulteta

Od naredne studijske godine, Pljevljaci bi mogli da studiraju u svom gradu. U pripremi je otvaranje pet fakulteta, pa će Pljevlja, ukoliko sve bude išlo po planu, dobiti Univerzitet. Iako pripreme uveliko teku, u Ministarstvu prosvjete, još nemaju saznanja da se planira njegovo otvaranje.

Pljevlja bi uskoro mogla da postanu univerzitetski grad. To poručuju potpisnici Memoranduma o Saradnji, po kojem bi Opština i profesor doktor Vojo Laković kroz privatno-javno partnerstvo u gradu otvorili pet fakulteta.

“Ja imam moj univerzitet koji želim da preselim u Crnu Goru. Mi ćemo imati ekonomski fakultet, imaćemo pravo, imaćemo korporativnu bezbjednost koju, odgovorno tvrdim, još niko nema u Evropi. Otvorićemo psihologiju koju nemamo na prostorima Balkana kako treba. Otvorićemo partnerski univerzitet koji već postoji u Budvi, to je turizam”, kaže prof. dr Vojo Laković.

“Ovo je privatno-javno partnerstvo gdje će učešće opštine biti oko 10%. Jedina obave za opštine će biti da obezbijedi prostorije”, navodi Dario Vraneš, predsjednik opštine Pljevlja.

Prvi studenti mogli bi od ove studijske godine da pohađaju fakultet za turizam. Partnerski univerzitet Adriatik iz Bara primiće kažu i da stotinu zainteresovanih Pljevljaka.

“Imamo dosta široku licenciju na našem fakultetu, imamo dobre uslove i mi smo spremni da već ove godine, iako sa mjesecom zakašnjenja, ponudimo jedan hibridni model studiranja gdje će dio nastave značajan biti online. A jedan manji dio u učionici kod nas i, normalno, ispiti kod nas”, kazao je prof. dr Rade Ratković, sa Univerzitet Adrijatik.

Dok u Pljevljima uveliko planiraju otvaranje univerziteta, u Ministarstvu prosvjete kažu da na njihovo adresu još uvijek nije stigao nijedan zahtjev za akreditaciju.

“Zašto da ih upoznam dok ne pripremim uslove? Ja ne mogu da odem bez jednog papira i da kažem otvaram fakultet. Znači, oni su meni dali zakonske uslove koje ja treba da ispunim da bih podnio zahtjev”, navodi profesor Laković.

“Prvo moramo da potpišemo memorandum. Ono na čemu mi insistiramo jeste da svi fakulteti budu akreditovani i da se sve radi po zakonu”, ističe Vraneš.

A građani Pljevalja kažu da su iz medija čuli da će dobiti univerzitet. Iako pomalo skeptični, nadaju se da će to biti dobro za cijeli sjever.

Opština je za Pljeveljski univerzitet ponudila dvije lokacije. Ukoliko sve bude išlo po planu i dobiju licencu za rad, vrata pet fakulteta za buduće studente biće otvorena od naredne studijske godine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније