Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Sabine Kinkarc  [ DW ]

11. 10. 2024. 07:52

Čitaj mi:

Njemačka podijeljena oko zabrane AfD-a

Pre svega pristalice SPD-a i Zelenih žele da se zabrani AfD

Na septembarskim izborima u tri njemačke istočne pokrajine desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) postala je jača nego ikad. Stranka je najbolje prošla u Tiringiji i Saksoniji, dakle upravo u pokrajinama u kojima su ogranci AfD-a najradikalniji i gdje za te ogranke Ured za zaštitu ustavnog poretka smatra da su „dokazano desno-ekstremistički“.

Glasačima AfD-a to nimalo ne smeta. „Nije me briga što se neki iz AfD-a klasifikuju kao desničarski ekstremisti, sve dok se bave pravim pitanjima“, izjavljuje 84 odsto glasača te stranke u najnovijem ispitivanju javnog mnjenja „Njemački trend“ (Deutschlandtrend), koji redovno, po nalogu javnog servisa ARD-a, sprovodi institut Infratest-dimap. Ovo reprezentativno ispitivanje sprovedeno je u periodu od 7. do 9. oktobra.

Predlog zabrane iz Bundestaga

Ipak, sveukupno gledano, dvije trećine nemačkih građana smatra da jaka AfD ugrožava demokratiju i vladavinu prava u zemlji. Tog su mišljenja i mnogi političari. Ali, kada je riječ o tome kako se najbolje boriti protiv AfD-a, mišljenja su različita.

Nedavno se u Bundestagu okupila međustranačka grupa poslanika kako bi pokrenula postupak zabrane AfD-a pred Saveznim ustavnim sudom. Taj predlog je, međutim, veoma problematičan. Liberalno-demokratska stranka (FDP) i novoosnovani ljevičarski Savez Sara Vagenkneht (BSW) potpuno su protiv takve namjere. Najviše pristalica zabrane je među vladajućim socijaldemokratama (SPD) i Zelenima. A ako se pitaju građani, dobija se slična, podijeljena slika.

Za gotovo polovinu građana Njemačke (46 odsto) procedura zabrane u ovom trenutku ne bi bila primjerena, ali otprilike isto toliko bi je i podržalo (42 odsto). Pokretanje postupka za zabranu nailazi na većinsku podršku samo u redovima pristalica SPD-a (58 prema 32 odsto) i Zelenih (69:25). Dok je odobravanje i odbacivanje kod birača demohrišćana CDU/CSU (46:46) uravnoteženo, pristalice BSW-a – koji se, iako deklarisano ljevičarski, tematski poklapa sa AfD-om oko mnogih pitanja – većinom su protiv zabrane (31:55).

Sumnje oko kancelarskih kandidata

Planirani izbori za 21. saziv njemačkog parlamenta, Bundestaga, održaće se na jesen 2025. Kako sada stvari stoje, CDU/CSU će u izbornu kampanju ići s predsjednikom CDU Fridrihom Mercom kao kandidatom za kancelara, Zeleni žele u izbornu kampanju s glavnim kandidatom Robertom Habekom, a AfD s kopredsjednicom stranke Alis Vajdel. Vladajuća SPD i dalje nade polaže u kancelara Olafa Šolca. Međutim, ispitanici u anketi ne vjeruju da bi bilo ko od tih kandidata mogao da bude dobar kancelar, odnosno kancelarka.

Za aktuelnog predsjdnika vlade, Šolca, samo 22 odsto smatra da je dobar kancelar. Ali i očekivanja od njegovih mogućih protivkandidata su isto tako niska ili tek neznatno veća: svaki četvrti ispitanik (26 odsto) trenutno može da zamisli Fridriha Merca kao dobrog kancelara, svaki peti Roberta Habeka (21 odsto) i tek svaki deseti Alis Vajdel (11 odsto).

Loša ocjena za kancelara SPD-a i niska očekivanja od mogućeg zelenog kancelara, Habeka, koji zajedno s FDP-om čine vladajuću koaliciju na saveznom nivou, nastavak su trenda velikog nezadovoljstva efektima aktuelne vlade u Berlinu, zbog stranačkih boja (crveno-žuto-zeleno) nazvane „semaforskom koalicijom“. Devetnaest odsto njemačkih građana (što je blagi rast od tri odsto u odnosu na prethodni mjesec) pozitivno ocjenjuje saveznu koaliciju, a 79 procenata još uvijek je njome nezadovoljno.

Kad bi ove nedjelje bili parlamentarni izbori…

Stanje vladajuće koalicije toliko je loše da mnogi više ne isključuju ni mogućnost prijevremenih izbora za Bundestag. Zato je zanimljivo pogledati i glavno pitanje te ankete: da su savezni parlamentarni izbori ove nedjelje, vladajuća koalicije više ne bi imala većinu. FDP čak više ne bi ni prošla cenzus za ulazak u Bundestag.

Čak i ako su demohrišćani, CDU/CSU, malo izgubili na popularnosti u odnosu na prethodni mjesec, njih trenutno podržava najviše birača: 31 odsto, odnos dva procenta manje nego prošlog mjeseca. Druga najjača stranka bila bi AfD s nepromijenjenih 17 odsto, a odmah iza nje bi bila SPD sa 16 odsto (+1). Zeleni bi osvojili 13 procenata (+2).

Liberali (FDP) bi trenutno morali da se zadovolje sa samo tri odsto (-1), što je najniža vrijednost za tu stranku još od februara 2015. Stranka Ljevica bi morala da se osloni na osvajanje tzv. direktnih mandata, jer bi joj jedino oni omogućili eventualni ulazak u Bundestag, pošto sa trenutnih tri odsto ni ona ne bi prekoračila cenzus od pet procenata. BSW i dalje podržava osam odsto građana što je dovoljno za ulazak u parlament.

Američki izbori: Kamala Haris ili Donald Tramp?

Anketa „Nemački trend“ se ne bavi samo domaćom, već i međunarodnom politikom. Posljednji put uoči 60. američkih predsjedničkih izbora, anketari su u ispitivanju postavili pitanje koga bi Njemci radije vidjeli u Bijeloj kući.

Većina Njemaca (78 odsto) još uvijek više vjeruje demokratskoj kandidatkinji Kamali Haris. Republikanskog kandidata i bivšeg predsjednika Donalda Trampa podržava samo osam odsto. Takav odnos je manje-više isti u svim grupama birača. Izuzetak su glasači AfD-a, kod kojih je podrška oboma kandidatima otprilike ista.

Pouzdan partner za Njemačku

Ugled SAD u Njemačkoj bolji je na kraju mandata američkog predsjednika Džozefa Bajdena nego na kraju Trampove ere. Nešto više od polovine (54 odsto) trenutno SAD doživljava kao pouzdanog partnera Njemačke.

Francuska i dalje uživa mnogo veći ugled među Njemcima nego SAD (82 odsto). Nasuprot tome, danas 84 odsto njemačkih građana na Rusiju gleda s dubokim nepovjerenjem – i na zapadu i na istoku zemlje.

Međutim, na pitanje u kojoj se mjeri Ukrajina, koju je napala Rusija, može smatrati partnerom Njemačke, građani su poprilično podijeljeni (40 prema 45 odsto). Istovremeno, ako se baci pogled na drugi trenutni veliki globalni sukob, većina ispitanih još uvijek ima poteškoće da na Izrael gleda kao na spoljnopolitičkog partnera koji zaslužuje povjerenje (27:55 odsto).

Onih 35 odsto njemačkih građana koji SAD ne vide kao pouzdanog partnera Njemačke, anketari su pitali za razloge: 23 odsto je izjavilo da SAD jednostrano zastupa svoje nacionalne interese u svijetu, 16 procenata je kao razlog navelo Donalda Trampa, devet odsto smatra da bi se SAD miješale u njemačke i evropske poslove, a osam procenata ukazuje na američke vojne intervencije širom svijeta.

Velika većina Nemaca podržava demokratsku kandidatkinju Kamalu Haris

Sporno stacioniranje američkog oružja srednjeg dometa

Njemačko i američko rukovodstvo najavilo je da namjerava da ponovo na teritoriji SR Njemačke stacionira nove američke rakete srednjeg dometa, kao i krstareće rakete. Te rakete mogu da dosegnu do Rusije. Kako građani gledaju na taj plan?

Mišljenja su podijeljena. Četrdeset odsto Njemaca ocjenjuje da je raspoređivanje ispravno, 45 odsto da je pogrešno. Iako bi to stacioniranje bilo moguće samo na području bivše Zapadne Njemačke, najviše kritika dolazi sa istoka Njemačke. Tamo se tim planovima protivi 57 odsto ispitanih. Na području bivše Zapadne Njemačke za i protiv je otprilike podjednak broj ispitanih (44:41).

Pogled na stranačke pristalice pokazuje da oko polovine simpatizera demohrišćana (55 odsto), SPD-a (50 odsto) i Zelenih (49 odsto) podržavaju planove o stacioniranju. Ti planovi, međutim, izazivaju protivljenje većine pristalica AfD-a (26:62 odsto) i BSW-a (25:69), što takođe pokazuje tematsku srodnost tih stranaka desnog i lijevog spektra.

*ovaj članak je najprije objavljen na njemačkom jeziku

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније