Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Tanjug ]

11. 10. 2024. 09:31 >> 09:32
Čitaj mi:

RUTE

"Trampu će biti potreban NATO ako bude izabran za predsjednika Amerike"

Republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trampu biće potreban NATO ako bude izabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izjavio je generalni sekretar NATO Mark Rute.

Kako je rekao, SAD rizikuju izolaciju ako bi Tramp odlučio da se povuče iz NATO, prenosi Gardijan.

Rute je poslije sastanka sa premijerom Velike Britanije Kirom Starmerom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Londonu kazao da vjeruje da i Tramp i njegova demokratska rivalka Kamala Haris prepoznaju značaj kontinuirane vojne pomoći Ukrajini.

Novi generalni sekretar NATO, koji je funkciju preuzeo prije 10 dana, odgovorio je i na zabrinutost koju je izneo Tramp da bi nivo izdvajanja za odbranu u Evropi morao da poraste, ukazujući da bi mogao da se odredi novi procenat izdvajanja od 2,5 ili tri odsto bruto domaćeg proizvoda.

„Izdvajanje je sada na dva odsto BDP-a, ali to očigledno nije dovoljno i potrebno je da učinimo više”, ukazao je on, javlja Tanjug.

U intervjuu za Gardijan, Rute je rekao da nije zabrinut ni u vezi Trampa, kao ni u vezi Kamale Haris, dodajući da je bivši američki predsjednik „neko ko želi da brani SAD”, a da mu je za to potrebno članstvo u NATO.

„Bez članstva u NATO on je sam, a u surovom, beskompromisnom svijetu potreban mu je savez”, istakao je Rute.

Gardijan podsjeća da je Tramp dugo skeptičan prema NATO i da je isticao da SAD doprinose previše u poređenju sa Evropom, a u jednom trenutku tokom svog predsjedničkog mandata 2018. je, navodno, razmatrao napuštanje Alijanse.

Tramp je ranije rekao da će ostati u NATO sve dok evropske zemlje „budu igrale fer” i ne budu „iskorišćavale” visok nivo američkih izdvajanja za odbranu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније