Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Mina ]

14. 06. 2024. 09:36 >> 09:35
Čitaj mi:

za ekonomski oporavak

MMF odobrio 800 miliona dolara kredita Argentini

Međunarodni monetarni fond (MMF) otvorio je put Argentini da povuče 800 miliona dolara (USD) za pomoć u ekonomskom oporavku, objavivši da je program kreditiranja "čvrsto na pravom putu".

Argentina s MMF-om ima program vrijedan 44 milijarde USD, koji uključuje ekonomske ciljeve vezane uz rast, inflaciju i devizne rezerve.

MMF je u saopštenju naveo da je njegov Izvršni odbor dovršio osmu reviziju tog aranžmana, prenosi SEEbiz.

"Dovršavajući reviziju, Izvršni odbor ocijenio je da je program čvrsto na pravom putu, sa svim kvantitativnim kriterijima izvedbe ispunjenim do kraja marta ove godine", objavio je MMF.

Iz MMF-a su dodali da će održavanje tog napretka zahtijevati poboljšanje kvaliteta fiskalnog prilagođavanja, preduzimanje koraka prema poboljšanom okviru monetarne i devizne politike, te sprovođenje reformi za rast.

Argentinska Vlada najavila je da će započeti razgovore s MMF-om o novom programu.

Odobrenje MMF-a dolazi nakon što je argentinski predsjednik, Javier Milei, koji je preuzeo dužnost u decembru, sproveo sveobuhvatne fiskalne reforme i oštro suzbio državnu potrošnju, kako bi se uhvatio u koštac s trocifrenom inflacijom, padom ekonomije i deviznim rezervama u minusu.

Promjene koje je uveo pomogle su Argentini da obnovi iscrpljene devizne rezerve, ostvari fiskalne suficite na početku godine i stabilizuje svoju valutu.

Argentinska mjesečna stopa inflacije u maju bila je najniža od 2022, pokazali su službeni podaci u četvrtak, oslabivši peti mjesec zaredom na 4,2 odsto, zahvaljujući mjerama štednje.

Ipak, tamošnja Vlada suočena je s izazovima, jer se privreda zaustavlja, a nivo siromaštva raste. U srijedu su u glavnom gradu izbili protesti zbog daljih reformi koje predviđaju budžetske rezove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније