Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

02. 10. 2024. 16:18 >> 16:18
Čitaj mi:

Opasnost od širenja sukoba

Njemačka pozvala svoje državljane da napuste Iran

Njemačka Vlada pozvala je danas svoje državljane da napuste Iran poslije velikog iranskog napada na izraelsku teritoriju i prijetnji Izraela da će uzvratiti.

"Traži se od njemačkih državljana da odu iz Irana", saopštilo je njemačko Ministarstvo spoljnih poslova u ažuriranim porukama.

Berlin je takođe pozvao da se ne putuje u tu zemlju.

Njemački kancelar Olaf Šolc upozorio je danas da postoji rizik da će iranski raketni napad zahvatiti cio Bliski istok, a Berlin je pozvao na razgovor iranskog ambasadora.

"Hezbolah i Iran treba odmah da prekinu svoje napade na Izrael", rekao je Šolc u saopštenju dan pošto je Iran na Izrael ispalio oko 200 raketa, kako tvrdi Teheran, odnosno 180 po izraelskim tvrdnjama.

Pošto iranski ambasador nije bio u gradu, na poziv se odazvao njegov otpravnik poslova, rekao je portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

"Mi smo mu prenijeli da strogo osuđujemo iranski napad na izraelsku teritoriju i da ništa ne može da ga opravda, i pozivali smo Iran da se uzdrži od svakog novog napada, pa i indirektnog, preko svojih saveznika", rekao je portparol Sebastijan Fišer na redovnoj konferenciji za novinare.

Fišer je odbacio tvrdnje Irana da se radi o legitimnom napadu.

"Može se govoriti o legitimnoj odbrani samo kada se radi o odvraćanju stalne ili neposredne prijetnje, u protivnom radi se o osveti", rekao je portparol i dodao da "osveta nije kategorija međunarodnog prava".

Iran je rekao da je napad izveden kao odmazda za ubistvo vođa proiranskih pokreta Hamas i Hezbolah i napada Izraela na položaje Hezbolaha u Libanu.

"Ovaj napad je bio potpuno neopravdan. Izrael nije napao Iran. Iran je napao Izrael", rekao je njemački portparol.

Šolc je ponovo zatražio prekid vatre. On je ponovio i poziv za primirje u Gazi pred godišnjicu od početka sukoba između palestinskog Hamasa i Izraela, pokrenutog poslije napada Hamasa 7. oktobra na izraelsku teritoriju.

Rekao je da bi sudbina izraelskih talaca trebalo da podstakne svijet da postigne sporazum zasnovan na predlozima koje je dao američki predsjednik Džo Bajden.

Iran je juče ispalio oko 180 raketa u dva velika talasa na Izrael kao, kako je rekao, odmazdu za ubistvo vođa proiranskih pokreta Hamas i Hezbolah. Izrael i njegovi saveznici kažu da je napad bio neefikasan i da su rakete presretnute, i najavio da će uzvratiti Iranu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније