Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.J.

03. 10. 2024. 09:47 >> 09:47
Čitaj mi:

u 20 sati

Sopran Sara Pagin i pijanista Aimo Pagin u subotu u KIC-u

Jesenja muzička sezona u KIC-u „Budo Tomović” biće otvorena koncertom Sare i Aima Pagina, 5. oktobra u Velikoj sali u 20 sati. Pokrovitelj koncerta je Ambasada Rumunije u Crnoj Gori.

Sopran Sara Pagin i pijanista Aimo Pagin, potiču iz muzičke porodice, rumunsko-italijanskog porijekla. Brat i sestra uspješno grade lične karijere u Evropi; Sara živi u Ženevi, a Aimo u Beču.

Program koncerta pod nazivom „Evropa kroz pjesme" pružiće publici široku lepezu muzičkih stilova te poznate melodije i pjesme kompozitora kao što su: Tiberiju Bredičanu, George Grigoriju, Rihard Stajn, Antonjin Dvoržak, Franc Šubert, Robert Šuman, Frederik Šopen, Edvard Grig, Đoakino Rosini, Jan Sibelijus, Endrju Lojd Veber, Fransis Pulank, Petar Tanasijević i Edit Pjaf.

Repertoar Sare Pagin obuhvata raznovrsnu muziku dvadesetog vijeka, od operete do mjuzikla, kabarea do savremene muzike, francuskih melodija i elektro-popa. Dobila je glavne uloge u nekoliko prestižnih savremenih projekata kao što su svjetske premijere „Ćelava pjevačica“ Žerara Kalvija u Nacionalnoj operi u Monpeljeu i djela „DIE“ Mihaela Vertmilera na „Ruhrtrijenalu”. Kao ostvarena i eklektična umjetnica, otpjevala je opus Semjuela Dukomuna „Žetva vatre“ za izdavačku kuću „Claves” i snimila elektro-lirske komade sa produkcijskim timom iz Las Vegasa. Održala je koncerte na manifestacijama kao što su „Ruhrtriennale Festival” u Njemačkoj, „Festival de Radio France” i nastupala u raznim prestižnim evropskim koncertnim salama kao što su: Plejel u Parizu, Nacionalna opera u Monpeljeu, Opera u Lozani, „Victoria Hall” u Ženevi, Kraljičina dvorana u Kopenhagenu i „Teatro Verdi” u Firenci.

Uživa u organizovanju resitala miješajući različite stilove muzike, dajući im moderan i “crossover” pristup. Živi i radi u Ženevi.

Jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije Aimo Pagin (1983) nastupa širom Evrope i posljednjih godina njegova karijera je u stalnom usponu. Nakon debitantskog albuma sa muzikom norveškog kompozitora Martina Romberga, snimio je album sa svim valcerima Frederika Šopena, a od maja 2019. godine, zvanični je umjetnik „Bezendorfera”, jednog od najpoznatijih proizvođača klavira.

Školovan je na konzervatorijumima u Strazburu (klasa F. Klostr) i Kolmaru u klasi Rene Šereševskaje. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Ženevi 2001. u klasi istaknutog pijaniste i pedagoga Dominika Merlea. Usavršavao se u SAD kod legendarnog pijaniste i klavirskog pedagoga Leona Flejšera. Od svoje 14-te godine do kraja školovanja osvajao je brojne nagrade na uglednim međunarodnim pijanističkim takmičenjima u Francukoj, Rumuniji, Italiji i Španiji. Nastupao je u prestižnim koncertnim salama, njujorškom Karnegi holu, amsterdamskoj koncertnoj dvorani, Betovenovoj kući u Bonu, sali Koncertnog društva u Milanu, „Tonhalle” u Cirihu, u Palati lijepih umjetnosti u Briselu, koncertnoj dvorani u Esplanadi u Singapuru i dr.

Učestvovao je na brojnim renomiranim festivalima među kojima su: Festival francuskog radija u Monpeljeu, Muzičke večeri u Armanjaku, festivali Šopen u Parizu, Šlezvig Holštajn, Tibor Varga i dr. Nastupa sa međunarodno poznatim orkestrima kao što su Bukureštanska filharmonija, Nacionalni orkestar Monpeljea, NSO (Novi simfonijski orkestar) i Berlinski simfonijski orkestar. Sa svojom majkom, uglednom violinistkinjom Silvijom Markovici, redovno održava koncerte kamerne muzike.
Ovo je drugi koncert Aima Pagina u KIC-u, gdje se kao solista predstavio podgoričkoj publici u septembru prošle godine.

Ulaz je slobodan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније