Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

A.B. [ Portal RTCG ]

11. 10. 2024. 10:12 >> 10:20
Čitaj mi:

ORGANIZACIJA UCG

Izložba u čast Mendeljejeva otvorena u Podgorici

U čast velikog naučnika Dmitrija Ivanoviča Mendeljejeva i povodom obilježavanja 50 godina postojanja Univerziteta Crne Gore, svečano je otvorena izložba „Hemijska tvrđava”.

Izložba je otvorena u centralnom holu zgrade tehničkih fakulteta, sinoć u Podgorici.

Ovaj događaj, koji je dio "Festivala umjetnosti, nauke i kulture (FUNK)", okupio je naučnike, studente i širu zajednicu, slaveći 155 godina od objavljivanja Periodnog sistema elemenata, jednog od najznačajnijih dostignuća u istoriji hemije.

Izložbu, čije su autorke Jasminka Korolija i Ljuba Mandić, organizovao je Univerzitet Crne Gore u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom UCG i Muzejom nauke i tehnike iz Beograda.

 

Izložnu je svečano otvorio dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Miljan Bigović.

„Kroz ovu izložbu slavimo ne samo Mendeljejeva, već i sve one koji su kroz istoriju doprinijeli razvoju nauke i obrazovanja", poručio je on. 

Periodni sistem elemenata, koji je Mendeljejev stvorio 1869. godine, i dalje predstavlja osnovu moderne hemije.

Korolija, jedna od autorki izložbe, istakla je da ova izložba nudi posjetiocima priliku da istraže razvoj Periodnog sistema, vide uzorke elemenata i laboratorijske instrumente, te se upoznaju sa istorijom otkrića koja su promijenila svijet.

„Kroz ovu izložbu željeli smo da predstavimo ne samo Mendeljejevo nasljeđe, već i da inspirišemo nove generacije da nastave put otkrivanja i istraživanja u oblasti hemije", navela je ona. 

Koautorka izložbe Ljuba Mandić, izjavila je da je hemija nauka koja nas povezuje sa svijetom oko nas, te da je ova izložba prilika da se svi posjetioci upoznaju sa njenom istorijom i uticajem.

„Periodni sistem elemenata predstavlja ključni korak u tom putovanju, a naš cilj je bio da kroz ovu postavku dočaramo njegov značaj”, zaključila je Mandić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније