Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

11. 10. 2024. 08:15 >> 08:15
Čitaj mi:

CIJENA OKO 5000 EURA

Ovako izgleda najmanja Rubikova kocka

Japanski proizvođač igračaka MegaHouse predstavio je najmanju Rubikovu kocku za čije slaganje bi mogla zatrebati pinceta.

 


Svaka stranica kocke napravljena je od aluminijuma i veličine je oko pet milimetara. Teška je samo 0,3 grama i otprilike hiljadu puta je manja od originalne Rubikove kocke.

Iz MegaHouse su za CNN rekli da su sa razvojem koncepta počeli prije četiri godine, a proces proizvodnje počeo je 2022. godine. Ginisova knjiga rekorda proglasila je ovu Rubikovu kocku najmanjom rotirajućom kockom u avgustu ove godine.

Ovaj minijaturni model srušio je rekord britanskog dizajnera Tonija Fišera iz 2016. godine, kada je predstavio verziju kocke veličine 5.6 milimetara.

Cijena jedne ovakve Rubikove kocke je oko 4.950 eura, a sudeći prema tome ona će prije biti kolekcionarski predmet, a ne igračka.

Inače, prvu Rubikovu kocku izumio je Erno Rubik 1974. godine, a od tada je prodato više 500 miliona.

Takmičenja u brzom slaganju kocke održavaju se širom svijeta, a trenutni svjetski rekorder je Maks Park koji je standardnu Rubikovu kocku složio za 3,13 sekundi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније