Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

18. 09. 2024. 20:47 >> 20:47
Čitaj mi:

u Albaniji

Lazarević na Konferenciji načelnika generalštabova A-5

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević sa delegacijom učestvuje na Konferenciji načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja članica Američko–jadranske povelje (A-5) u Tirani, Republika Albanija.

Američko–jadranska povelja (A-5) je osnovana 2. maja 2003. godine, kada su ministri vanjskih poslova Albanije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država u Tirani potpisali dokument o osnivanju regionalne inicijative pod nazivom "Američko-jadranska povelja".

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, cilj inicijative je jačanje regionalne bezbjednosti i stabilnosti, kao preduslova za brže uključivanje zemalja regiona u evroatlantske integracije, ali i jačanje demokratije, međusobnog razumijevanja i saradnje.

Otvaranju konferencije prisustvovali su i predsjednik Republike Albanije Bajram Begaj i ministar odbrane Piro Vengu.

"Delegacije su diskutovale na temu aktuelne potrebe za dostizanjem izdvajanja od minimalnih 2% BDP za potrebe odbrane u svijetlu trenutnih bezbjednosnih izazova poput rata u Ukrajini, ali i dostizanja partnerskih i NATO ciljeva sposobnosti", navodi se u saopštenju.

Na marginama Konferencije, delegacije oružanih snaga zemalja članica inicijative, zemalja posmatrača, nacionalnih gardi partnerskih američkih država, komande USEUCOM i NATO komande JFC Napulj realizovale su bilateralne sastanke u vezi sa temama od zajedničkog značaja.

Crnogorska delegacija imala je veoma sadržajan sastanak sa komandantom USEUCOM generalom Kristoferom Kavolijem na kojem su razmatrane mogućnosti podrške Vojsci Crne Gore u realizaciji multinacionalnih vježbi tokom 2025. godine, kao i o drugim pitanjima od obostranog interesa.

Na sastanku sa komandantom NATO komande JFS Napulj admiralom Stuart Munschom sagledane su mogućnosti za dobijanje podrške u korištenju NATO zajedničkih fondova za unapređenje vojnog dijela Luke Bar i vojnog dijela aerodroma Podgorica.

Crnogorska delegacija je imala posebnu čast i zadovoljstvo da se susretne i odrzi sastanak sa delegacijom Nacionalne garde Mejna na celu sa komandantkinjom brigadnom generalicom Dajan Dun. Vojska Crne Gore i Nacionalna garda Mejna realizuju mnogobrojne vidove saradnje kroz Program državnog partnerstva počevši još od 2006. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније