Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

24. 09. 2024. 11:14 >> 11:14
1

LJILJANIĆ

Trasa auto-puta prioritet, intezivno radimo i na brzoj saobraćajnici ka Budvi

Za Monetput u narednom period je prioritetno pet dionica na kojima se intenzivno radi, a najznačajnije su trase auto-puta od Mateševa ka Andrijevici, i od Smokovca do Tološa. Direktor Milan Ljiljanić ističe da ne očekuje duža prolongiranja u procesima koje moraju da ispune, i da na dionici Mateševo - Andrijevica radovi neće kasniti, odnosno da će početi 2025.

Ljiljanić je u emisiji "Link" istakao da rade i na idejnom projektu od petlje Virpazar do petlje iza Starog Bara.

"Radimo i na trasi koja je do sada bila nedefinisana, a to je dio trase obilaska Skadarskoj jezera, od Tološa do petlje Virpazar. Usaglašena je trasa i do Crmnice i tu ćemo imati prezentaciju, kako bi se javnost upoznala. Sa te trase imamo i odvajanje brze saobraćajnice ka Budvi, primorju. To treba da bude naredni projekat kojem ćemo dati prioritet, bulevar Tivat - Jaz - Markovići i duga faza od Markovića do auto-puta Bar-Boljare. Sa tim bi se značajno riješile gužve u tom dijelu", naglašava Ljiljanić.

Još jedna tačka na kojoj intezivno rade je i idejni projekat za dionicu od Andrijevice do Boljara sjeverno i završetak auto-puta.

"Tu imamo ponovljen tender i očekujemo do kraja godine ugovor za projektovane te dionice. Ovo su dugoročni planovi, ali bitno je da imamo planove i da imamo trase, što u prethodnom period nije bilo. Imaćemo i javne rasprave na kojima ćemo čuti sve primjedbe građana i trudićemo se da izađemo u susret i zahtjevima opština i mjesnih zajednica kuda prolaze trase ovih puteva", navodi Ljiljanić.

Što se tiče obilaznice oko Podgorice, Ljiljanić kaže da je plan da počne 2026. godine. Raspisan je idejni projekat i očekuje eksproprijaciju krajem 2025. Rok za završetak radova je tri godine, a koštaće od 150 do 200 miliona, a to će se znati nakon idejnog projekta.

Mještanima Kralja koji su bili nezadovoljni trasom auto-puta od Mateševa do Andrijevice, predstavljna je alternativna varijanta i, kako kaže Ljiljanić, naišla je na pozitivne reakcije.

"Uradili smo ekonomske analize i jednog i drugog plana i sada čekamo odgovor od IBRD-a. Svakako ne očekujemo velika prolongiranja. Pretkvalifikacioni izbor je završen i uskoro će biti objavljen i uži izbor izvođača, pa do kraja oktobra očekujemo raspisivanje glavnog tendera. Činimo sve da početkom naredne godine potpišemo ugovore i da pripremni radovi počnu u skladu sa obećanjima", kazao je Ljiljanić.

Objašnjava da je prvobitno prolongiranje od pola godine za tu trasu auto-puta nastupilo, jer su planirali da se realizuje iz kapitalnog budžeta, ali u međuvremenu su ostvarili grant od 100 miliona eura i rade na aplikaciji za još 140 miliona, a očekuju i povoljan kredit IBRD-a od 200 miliona, što je mnogo povoljnije za budžet, i zbog čega mogu da planiraju i druge projekte o kojima je govorio.

Kaže da tokom eksproprijacije uvijek ima problema, ali ih prevazilaze, kao i da su postigli dogovor sa Crmničanima u vezi prolaska kroz Sozinu.

"Dogovor je napravljen, subvencije iz dobiti Monetputa je jedino što možemo da uradimo u skladu sa zakonom i to pitanje smatramo zaokruženim", naveo je Ljiljanić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније