Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B.

24. 09. 2024. 09:14 >> 09:14
Čitaj mi:

fokus na Gazi i Ukrajini

Bajden posljednji put kao predsjednik SAD na Generalnoj skupštini UN

Džozef Bajden će danas održati svoj posljednji govor u svojstvu predsjednika SAD u Generalnoj skuštini Ujedinjenih nacija (UN), piše Glas Amerike (VOA), navodeći da će glavno pitanje njegovog obraćanja i sastanaka sa svjetskim liderima biti sukob na Bliskom istoku i njegovi potezi u tom pogledu.

Bajden će govor održati u veoma važnom trenutku, izjavila je američka ambasadorka u UN Linda Tomas Grinfild.

"Kažemo to svake godine, ali ovo zasjedanje Generalne skupštine se održava u ključnom trenutku punom izazova. Spisak kriza i sukoba koji zahtijevaju pažnju i akciju samo raste i raste", rekla je ambasadorka.

Na vrhu tog spiska je situacija u Gazi. Po tom pitanju američka pozicija nije u skladu sa stavom ostatka Generalne skupštine UN, koja je prošle nedjelje velikom većinom glasova usvojila rezoluciju kojom se zahtijeva da Izrael okonča okupaciju palestinske teritorije u narednih 12 mjeseci.

SAD su bile među 14 zemalja koje su glasale protiv što je, kako je kazala Tomas Grinfild, u skladu sa protivljenjem Vašingtona "jednostranim mjerama koje podrivaju izglede za rješenje o dvije države".

Analitičari očekuju da Bajden govori o svojoj podršci Izraelu i Ukrajini tokom ovogodišnjeg obraćanja. Ističu da su ta dva sukoba veliki izazov na kraju Bajdenovog predsjedničkog mandata.

Džim Kesler, iz organizacije Treći put kaže da je "u vezi sa Bliskim istokom, pitanje kako spriječiti da sukob izmakne kontroli i preraste u regionalni rat”, navodi VOA.

Kesler ističe da će brojni lideri toplo pozdraviti Bajdena tokom njegovog govora na skupštini, s obzirom da je iskoristio svoj predsjednički mandat za obnovu saveza i ponovno uspostavljanje globalnih normi.

"Mnoge zemlje su mu naklonjene. Naravno, ima i nekih koje nisu", kaže Kesler.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније