Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

24. 09. 2024. 11:41 >> 11:41

Kaluđerović

"Produžiti roditeljsko odsustvo na 18 mjeseci i omogućiti veću fleksibilnost u njegovom korišćenju"

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović upriličila je u Podgorici prezentaciju Predloga izmjena i dopuna Zakona o radu, kojim se produžava roditeljsko odsustvo i omogućava fleksibilno korišćenje istog, saopšteno je iz te partije.

Panel na kojem su predstavljeni benefiti ovih zakonskih izmjena, okupio je nastavnike, advokate, predstavnike državnih institucija i nevladinog sektora, aktiviste...

“Svaka beba i svako dijete zaslužuju i ljubav i pažnju i brigu, bez obzira da li su mu roditelji poslodavci ili zaposleni i bez obzira na socijalni, ekonomski ili bilo koji drugi status roditelja. Prvom izmjenom se produžava vrijeme trajanja roditeljskog odsustva sa 12 na 18 mjeseci što omogućava roditeljima da budu prisustni tokom ključnih trenutaka u ranom uzrastu djeteta. Druga izmjena omogućava roditeljima veću fleksibilnost u korišćenju roditeljskog odsustva jer dodatnih 180 dana mogu iskoristiti u cjelini ili u djelovima do navršene pete godine života djeteta”, objasnila je Kaluđerović.

Učesnici su, kako se dodaje, naglasili da bi se usvajanjem ovih zakonskih izmjena olakšala briga o maloljetnoj djeci, što doprinosi jačanju porodičnih vrijednosti.

“Tokom diskusije su se razvile ideje za nove inicijative, kao i sugestije za sam proces sprovođenja zakonskih izmjena koje se tiču roditeljskog odsustva”, piše u saopštenju.

Kaluđerović je naglasila da je ovo pitanje svih sadašnjih i budućih majki i očeva; baka i deka; tetki, ujaka, stričeva i svih odgovornih pojedinaca koji žele zdravo okruženje i zadovoljnije društvo.

“Ovo je investicija u budućnost naše zemlje jer srećna i dobro vaspitana djeca postaju odgovorni i vrijedni članovi zajednice”, zaključila je Kaluđerović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније