Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

20. 09. 2024. 10:44 >> 10:46

TELEFONSKA SJEDNICA

Vlada donijela Odluku o upozorenju Skupštini opštine Berane

Vlada je na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, donijela Odluku o upozorenju Skupštini opštine Berane i usvojila Informaciju o prestanku vršenja funkcije Odbora povjerenika u Opštini Andrijevica.

Kako su saopštili, upozorava se Skupština opštine Berane da, u roku od deset dana, izvrši zakonom utvrđene obaveze, i to da donese Strateški plan razvoja Opštine Berane, donese Lokalni energetski plan Opštine Berane i donese Lokalni akcioni plan za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti.

U obrazloženju se navodi da je odredbama člana 185 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano da kada skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze, čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta, Vlada će upozoriti skupštinu da u određenom roku obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija, odnosno izvrši zakonom utvrđene obaveze.

"Ministarstvo javne uprave vršilo je nadzor nad primjenom Zakona o lokalnoj samoupravi u Skupštini opštine Berane, pri čemu je uzelo u obzir akt Ministarstva regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama, broj 01-041/24-98/2 od 16. septembra 2024. godine, iz kojeg proizilazi da Skupština opštine Berane duže od šest mjeseci nije izvršila nadležnost propisanu odredbom člana 38 stav 1 tačka 3 Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno nije donijela Strateški plan razvoja Opštine Berane od 2023. godine", kaže se u obrazloženju.

Neizvršavanjem ove zakonom utvrđene obaveze nije obezbijeđeno efikasno sprovođenje politike rasta i razvoja jedinice lokalne samouprave, čime se onemogućava ostvarivanje prava građana na lokalnu samoupravu u smislu smanjenja nezaposlenosti, siromaštva, migracije stanovništva, zaštite životne sredine, jačanja fiskalnih kapaciteta opštine, kao i pružanja višeg nivoa usluga i efikasnijeg vršenja poslova u cilju zadovoljenja potreba lokalnog stanovništva i privrednih subjekata na području opštine.

"Takođe, Ministarstvo javne uprave je uzelo u obzir akt Ministarstva energetike, broj 01-043/24-4261/2 od 16. septembra 2024. godine, shodno kojem je konstatovano da Skupština opštine Berane nije donijela Lokalni energetski plan još od 2018. godine, iz čega proizilazi da obavezu propisanu odredbom člana 12 Zakona o energetici ("Službeni list CG”, br. 5/16, 51/17, 82/20, 29/22, 152/22 i 84/24) Skupština opštine Berane nije izvršila šest godina. Nadalje, Ministarstvo javne uprave je uzelo u obzir akt Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, broj 01-043/24-4259/2 od 17. septembra 2024. godine, iz kojeg proizilazi da Skupština opštine Berane nije donijela Lokalni akcioni plan za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti, iako je prethodnom Lokalnom akcionom planu isteklo važenje 2020. godine", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se neizvršavanjem navedenih nadležnosti Skupštine opštine Berane onemogućava pravo na lokalnu samoupravu, koje shodno članu 113 Ustava obuhvata pravo građana i organa lokalne samouprave da uređuju i upravljaju određenim javnim i drugim poslovima, na osnovu sopstvene odgovornosti i u interesu lokalnog stanovništva. Imajući u vidu činjenicu da do dana podnošenja ovog predloga nije obezbijeđeno vršenje zakonom propisanih nadležnosti, stekli su se uslovi da Vlada Crne Gore preduzme mjere iz člana 185 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi i donese Odluku o upozorenju Skupštini opštine Berane, kojom je određen rok od deset dana za izvršavanje zakonom utvrđenih obaveza, i to da donese Strateški plan razvoja Opštine Berane, Lokalni energetski plan Opštine Berane i Lokalni akcioni plan za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti.

**Informacija o prestanku vršenja funkcije Odbora povjerenika u Opštini Andrijevica**

Imajući u vidu da je na sjednici Skupštine opštine Andrijevica, održanoj dana 11.09.2024. godine, izabran predsjednik SO Andrijevica, proizilazi da je konstituisana Skupština opštine Andrijevica, te da je prestala funkcija Odbora povjerenika u opštini Andrijevica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније