Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nenad Krajcer  [ DW ]

22. 09. 2024. 21:25

Čitaj mi:

SPD pobijedila u Brandenburgu, olakšanje u Berlinu

Pobednik večeri Ditmar Vojdke (u sredini)

„Izgleda da su socijaldemokrate, kao i toliko puta u istoriji, spriječile ekstremiste na putu ka vlasti", rekao je dosadašnji i vjerovatno budući premijer Brandenburga Ditmar Vojdke (SPD) nakon objavljivanja prvih prognoza rezultata izbora u ovoj saveznoj pokrajini Njemačke.

Vojdke je time aludirao na tijesnu pobjedu njegove Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) ispred desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) koja je proteklih mjeseci ubjedljivo vodila u ispitivanjima javnog mnjenja.

Nastavak koalicije zavisi od uspjeha Zelenih

Ali, kako je glasalo oko 2,1 milion građana Brandenburga s pravom glasa?

Prema podacima javnog servisa ARD-a, koji se temelje na prebrojanim glasovima do 20 časova, SPD je dobio 31,1 odsto glasova, a AfD 29,6 odsto.

CDU je sa 11,9 odsto ostvario do sada najslabiji rezultat u nekoj saveznoj pokrajini na istoku Njemačke.

Stranka Zeleni je tokom večeri pala ispod pet odsto glasova, te nije skupila dovoljno glasova za prelazak izbornog praga, ali bi preko jednog direktnog mandata ipak mogla ući u parlament.

Novoosnovana stranka Savez Sara Vagenkneht (BSW) osvojila je 12,3 odsto, a stranka Ljevica nije prešla izborni prag.

Prema prvim signalima dosadašnjeg premijera i kandidata SPD Vojdkea, moguć je nastavak dosadašnje koalicije SPD, CDU i stranke Zeleni, koja vlada ovom saveznom pokrajinom od 2019. ali to zavisi od toga da li će Zeleni uspjeti da uđu u parlament u Potsdamu.

Pobjeda zasluga Vojdkea

Uspjeh SPD analitičari povezuju sa popularnošću SPD-ovog kandidata i premijera Vojdkea. On je cijelu predizbornu kampanju usmjerio na svoju popularnost i najavio da, ukoliko SPD osvoji manje glasova od AfD-a, neće biti dostupan za funkciju premijera, što je očigledno mobilisalo mnoge birače - to pokazuje i rekordna izlaznost od 74 odsto.

Vojdke se tokom predizborne kampanje rijetko pojavljivao u društvu stranačkog kolege i kancelara Olafa Šolca, čija vlada trenutno bilježi rekordno nisku popularnost. Međutim, kako procjenjuju analitičari, pobjeda u Brandenburgu donosi socijaldemokratama u Berlinu značajno olakšanje nakon loših rezultata na izborima u istočnonjemačkim pokrajinama Sakasoniji i Tiringiji početkom septembra. AfD je u Tiringiji odnio najviše glasova, dok je u Sakasoniji tijesno ispred AfD-a pobijedio CDU.

Kandidat AfD-a Hans Kristof Bernt -

AfD uživa podršku mladih birača

Prema analizama instituta Infratest/Dimap za ARD, primjetan je trend podrške mladih birača AfD-u. Na proslavi u štabu AfD-a u Potsdamu, okupljeni su, kako javljaju agencije, uspjeh AfD-a proslavili pjesmama u kojima se poziva na deportaciju stranaca. „Budućnost Njemačke je plave boje", rekao je glavni kandidat AfD u Brandenburgu Hans-Kristof Bernt, aludirajući na stranačke boje AfD.

Migracije i podrška Ukrajini, protiv kojih se bore i AfD i BSW, obilježili su ove izbore, kao i prethodne u Saksoniji i Tiringiji.

Predsjednik Centralnog savjeta Jevreja u Njemačkoj Jozef Šuster izrazio je zabrinutost zbog jačanja populističkih stranaka u Njemačkoj.

„Ne smijemo ostati ravnodušni prema činjenici da trećina birača ponovo želi da vidi destruktivnu stranku poput AfD-a na vlasti, a populistička stranka poput BSW-a bilježi dvocifrene rezultate", rekao je Šuster.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније