Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

18. 09. 2024. 19:42 >> 19:42

TamarA Vujović.

"Evropska unija će snažno podržati Crnu Goru u reformskim naporima"

Napredak Crne Gore u oblastima poput medijske regulative i borbe protiv dezinformacija izuzetno je značajan za evropsku budućnost, zaključeno je na sastanku izmedju novog ambasadora Evropske unije u Crnoj Gori Johan Satlera i ministarke kulture i medija Tamare Vujović.

Vujović mu je čestitala na imenovanju, te naglasila da će njegovo bogato iskustvo dodatno ojačati evropski put Crne Gore, isktičući dobijanje IBAR-a kao ključnu prekretnicu u evropskim integracijama.

“Za samo osam mjeseci nova Vlada uspjela je deblokirati proces evropskih integracija zahvaljujući stvaranju evropskog konsenzusa u društvu, te odgovornom radu Vlade i Skupštine, kao i velikim diplomatskim naporima. Spremni smo za nastavak reformi, posebno u oblasti medijskog zakonodavstva, koje su ključne za usklađivanje sa standardima Evropske unije. Nova zakonska rješenja usmjerena su na jačanje slobode i profesionalizma u novinarstvu, borbu protiv govora mržnje i dezinformacija, te promociju medijskog pluralizma”, kazala je Vujović.

U tom kontekstu, Ministarstvo je, kako je dodala, pokrenulo inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona, s ciljem strožeg sankcionisanja govora mržnje, prepoznajući njegovu destruktivnu prirodu i ozbiljne posljedice po društvenu harmoniju i ljudska prava.

“Ova inicijativa ima za cilj da doprinese zaštiti svih građana od negativnih efekata govora mržnje, kako u medijima, tako i na društvenim mrežama i drugim digitalnim platformama. U skladu sa novim medijskim zakonima, uvedene su značajne promjene koje dodatno osnažuju transparentnost i odgovornost u medijskom sektoru. Novim zakonima se uvode stroži kriterijumi za medije, kao što su obavezna registracija, samoregulacija, te jasna pravila za zaštitu izvora informacija i sankcionisanje širenja govora mržnje”, navela je Vujović.

U okviru usklađivanja sa evropskim standardima Crna Gora, kako je kazala, implementira ključne evropske akte kao što su EMFA i DSA, s ciljem unapređenja slobode medija, odgovornosti digitalnih platformi i zaštite prava građana u digitalnom okruženju.

Takođe, sagovornici su se saglasili da kultura igra ključnu ulogu u izgradnji evropskih vrijednosti i identiteta, te da je unapređenje kulturnog sektora jedan od prioriteta Ministarstva.

“Kultura je važan temelj za povezivanje ljudi, promociju tolerancije i međusobnog razumijevanja. Evropska unija snažno podržava napore Crne Gore da osnaži kulturnu scenu i unaprijedi kulturne politike, čime se direktno doprinosi jačanju društvene kohezije, istakla je Vujović. Istaknuti su pozitivni primjeri ucesca crnogorskih institucija u projektima prekogranicne saradnje,posebno IPA segmenta,u okviru koje je najnoviji projekat rekonstrukcije tvrdjave Španjola.

Ambasador Satler je istakao da će još snažnije podržati našu državu u reformskim naporima kako bi osigurali da Crna Gora postigne sve neophodne ciljeve za ulazak u Evropsku uniju.

Na kraju sastanka, Vujović je zahvalila na kontinuiranoj saradnji u proteklom periodu sa međunarodnim partnerima, posebno Savjetom Evrope i Evropskom komisijom, u cilju kreiranja modernog i sveobuhvatnog medijskog zakonodavstva, te je istakla posvećenost Crne Gore nastavku reformi na putu ka Evropskoj uniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније