Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 09. 2024. 06:29 >> 08:48
Čitaj mi:

Berane

Milionska šteta napokon pred sudom

Maratonski pravosudni postupak protiv bivših funkcionera Demokratske partije socijalista po krivičnim prijavama iz 2014. godine, povodom milionske štete nanijete opštini, zakazano je prema saznanjima Portala RTCG za 27. septembar u Višem sudu u Podgorici. Prjave su podnijete prije deset godina, kada je došlo do smjene vlasti u Beranama.

Sagovornik iz Opštine Berane kazao je da je u ovom predmetu odugovlačenjem došlo do potpunog obesmišljavanja, i da nije siguran da neće biti ponovo otkazano.

"Dešavalo se da naš zastupnik krene za Podgoricu, a oni nam telefonom jave da je ročište odloženo", kaže.

"Uglavnom, u ovom trenutku, ako bude ročišta, trebalo bi konačno da se otvori glavna rasprava ili pretres“, kazao je taj sagovornik.

Opština Berane je protiv bivših funckionera, sa njima povezanih lica i firmi, prije političkih promjena 2014. godine, podnijela ukupno šest krivičnih prijava Specijalnom državnom tužiocu. 

Samo jedan dio odnosio se i bio vezan za izgradnju takozvane obilaznice, odnosno o ranoraznim mahinacijama sa eksproprijacijom zemljišta kuda je ta saobraćajnica prošla. Obilaznica je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata realizovanih tokom lokalne vlasti Demokratske partije socijalista u periodu od 2006. do 2014. godine. 

Ono što se zna je to da, zvanično u projektnoj dokumentaciji nazvana Obalska ulica sa mostom preko rijeke Bistrice, ni poslije deceniju i po od završetka radova na prvom dijelu dugačkom tri i po kilometra - tehnički nije primljena.

Kako se nezvanično može čuti, to istovremeno znači da ova saobraćajnica još uvijek nema upotrebnu dozvolu.   

„Upotrebna dozvola se izdaje na osnovu dokumentacije sa tehničkog prijema. Koliko je meni poznato, upotrebna dozvola za tu saobraćajnicu nije izdata“ – rekao je našem portalu izvor koji je želio anonimnost.

On je kazao da mu nije do kraja poznato zašto nije obavljen tehnički prijem, ali da zna da je komisija izlazila na teren.

"Da li je razlog nepoštovanje projektne dokumentacije,  i da li je to jedini razlog, ne znam“, rekao je taj izvor.

Zaobilaznica pored Lima pravljena je tokom 2008. godine. Prema zvaničnim informacijama koje su se mogle naći na sajtu izvođača radova, preduzeća „Integral inženjering“, koštala je 3,8 miliona eura, i u referencama ove kompanije ubilježana je kao jedan od značajnijih projekata, kada je u pitanju niskogradnja. Sa naknadnim radovima ta cijena je bilo veća, oko pet miliona, kako se tada moglo čuti na jednoj od sjednica beranske Skupštine. 

Zaobilaznica je pravljena u vrijeme velikog prijateljstva između preduzeća „Integral inženjerig“ i lokalne uprave u Beranama. Godinu-dvije ranije „Integral“ je za nekoliko desetina hiljada eura kupio od GP „Sarajevo put“ asfaltnu bazu u beranskom selu Donja Ržanica.To se pokazao kao dobar posao, jer su nešto ranije zatvorena dvije asfaltne baze, u selima Štitarice i Poda, tako da je ova ostala jedina na sjeveru Crne Gore, sa kapacitetom od stotinu tona dnevno.

Kako je asfalt bio vrlo tražena roba, naročito u vrijema predizbornih tamičenja, baza je radila punom parom. 

Zasluge za otvaranje, odnosno umirivanje protesta mještana zbog neispunjavanja ekoloških standarda, Integral je lokalnoj upravi u ovom gradu vratio asfaltiranjem na poček.

Poček je, međutim, pristigao za naplatu naredne godine u vidu blizu milion i po eura potraživanja, što se završilo na sudu i blokadom optinskog žiro računa.Tako je završeno partnerstvo, u državnim medijima opjevana naslovima „Ivana se Integralom šeta“, i pričom o velikom značaju ulaska ove kompanije na sjever Crne Gore.

„Integral inženjering“ osnovan je 1989. godine u Laktašima, rodnom mjestu Milorada Dodika. Prema izvodu iz sudskog registra jedan od osnivača i suvlasnika bio je Slobodan Stanković iz Banjaluke, jedini je vlasnik. Firma je prerasla u korporaciju sa sedamnaest članica u regionu. Zvanično.

Nezvanično, „Integral“, sa svim kompanijama u regionu,  ubrajao se u petnaest firmi za koje bosanski mediji tvrde da su pod kontrolom Dodika i da su sa njim povezane. 

„Integral inženjering“ je, pod istim imenom, kćerku kompaniju osnovao u Podgorici 2001. godine, kao dio stranog društva, predstavništvo Podgorica. Odmah je počeo da dobija velike poslove u našoj državi, a tadašnja Vlada Crne Gore na „Integralovom“ sajtu bila je upisana kao jedan od značajnijih poslodavaca. 

„Integral inženjering“ se iz Crne Gore počeo povlačiti upravo u vrijeme kada je formirana kompanija „Bemaks“ koja ga je, zapravo, potpuno potisnula. Vlada Crne Gore poslodavac je bila  i za izgradnju Obalske ulice sa mostom preko rijeke Bistrice u Beranama, koja do danas iz nekih razloga nije tehnički primljena. Šta je problematično da ova najduža ulica u Beranama i popularno šetalište nema upotrebnu dozvolu, nemoguće je doznati.

No, obilaznica i problemi sa eksproprijacijom su samo manji dio koji je obuhvaćen krivičnim prijavama protiv bivših beranskih funkcionera, povezanih lica i firmi, i pravosudnog postupka koji je za deset punih godina poprimio odlike maratona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније