Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B.

23. 09. 2024. 08:58 >> 08:59
Čitaj mi:

generalna debata

Ivanović na otvaranju "Samita za budućnost" UN-a

Potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović prisustvovao je otvaranju „Samita za budućnost“ Ujedinjenih nacija. „Samit za budućnost“ predstavlja uvod u ovogodišnju generalnu debatu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i trajaće dva dana.

Tokom prvog dana zasijedanja „Samita za budućnost“ države članice Ujedinjenih nacija su konsenzusom usvojile dokument „Pakt za budućnost“. Prethodno, dokument su pratili višemjesečni pregovori tokom kojih se pokušalo doći do odgovarajućih rješenja za zajedničke izazove s kojima se suočavaju sve države.

Na „Samitu za budućnost“ govoriće najviši i visoki zvaničnici svih država članica Ujedinjenih nacija. Potpredsjednik Ivanović će na Samitu imati izlaganje 23. septembra 2024. godine, a istovremeno učestvovaće i na interaktivnom dijalogu „Budućnost počinje sada“, koji će biti organizovan u okviru Samita.

Ivanović i generalni sekretar Savjeta Evrope Alana Bersea

Na marginama zasijedanja generalne debate u Njujorku, potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Ivanović se sastao sa Alanom Baskeom, generalnim sekretarem Savjeta Evrope.

“Tokom sastanka konstatovan je značaj kontinuiteta rada Savjeta Evrope, koji ove godine obilježava 75 godina postojanja. Naglašena je posvećenost Crne Gore u promociji svih vrijednosti na kojima se temelji Savjet Evrope i ukazano na značaj ekspertize koju ova međunarodna organizacija pruža Crnoj Gori”, saopšteno je iz Vlade.

Potpredsjednik Ivanović podsjetio je sagovornika da će Crna Gora predsjedavati Komitetom ministara Savjeta Evrope u periodu novembar 2026 - maj 2027, te da je već pristupila pripremama.

“Ovim predsjedavanjem Crna Gora će dodatno demonstrirati posvećenost vrijednostima Savjeta Evrope i raditi na jačanju multilateralizma, jednog od prioriteta vanjske politike Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Sastanak Ivanovića i ministra vanjskih poslova Republike Kube

Ivanović se sastao u Njujorku i sa Brunom Rodrigezom Pariljom, ministrom vanjskih poslova Kube.

Tokom razgovora potpredsjednik Ivanović ukazao na stabilne višedecenijske odnose dvije države, te spremnost za jačanjem saradnje u oblastima u kojima postoji obostrani interes.

Potpredsjednik Ivanović je upoznao ministra Parilju sa kandidaturom Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period 2026-2027, kao i sa aktuelnim trenutkom u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Ivanović sa ministrom vanjskih poslova i iseljenika Hašemitske Kraljevine Jordan

U okviru svoje radne posjete i učešća na ovogodišnjoj generalnoj debati Ujedinjenih nacija, potpredsjednik Vlade sastao se sa Ajmanom Al Safadijem, ministrom vanjskih poslova i iseljenika Hašemitske Kraljevine Jordan.

“Tokom razgovora ukazana obostrana spremnost za jačanje bilateralne i multilateralne saradnje dvije države. Imajući u vidu tradicionalno dobre i prijateljske odnose dvije države, sagovornici ukazali na značaj snaženja obostrano korisne saradnje u oblasti turizma, ekonomije, kulture, konstatujući da postoji prostor za intenziviranje bilateralnih odnosa”, navodi se u saopštenju.

Potpredsjednik Ivanović je predstavio kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period 2026-2027 i upoznao jordanskog ministra s aktuelnim trenutkom u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Ministar Al Safadi ponovio zainteresovanost Jordana da unaprjeđuje saradnju sa Crnom Gorom, te pozvao potpredsjednika Ivanovića da službeno posjeti Jordan u narednom periodu.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Ivanović je imao i kraće razgovore sa predsjednicom Republike Sjeverne Makedonije, predsjednikom Vlade Islanda, te ministrima vanjskih poslova Letonije, Sjeverne Makedonije, Bosne I Hercegovine, Albanije, Grčke, Rumunije i Bahreina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније