Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P. R. [ Beta ]

24. 09. 2024. 15:04 >> 15:06
Čitaj mi:

OPTUŽBE ŠVEDSKE

Iran pozivao SMS-om na osvetu zbog spaljivanja Kurana?

Švedske vlasti tvrde da Iran stoji iza hiljada SMS poruka koje su poslate ljudima u toj zemlji, u kojima se poziva na osvetu zbog spaljivanja Kurana, svete knjige Islama, 2023. godine.

Vlasti u Stokholmu tvrde da je iranska paravojna Revolucionarna garda uspjela da pošalje oko 15.000 SMS poruka na švedskom jeziku, zbog niza javnih spaljivanja Kurana.

Viši tužilac Mats Ljungkvist rekao je da je preliminarna istraga, koju je sprovela švedska agencija za unutrašnju bezbjednost SAPO, pokazala da je "iranska država, preko Korpusa iranske islamske revolucionarne garde, izvršila hakovanje podataka u švedskoj kompaniji koja vodi glavne SMS usluge".

Švedska kompanija nije imenovana, a iranske vlasti nijesu komentarisale optužbe.

U avgustu 2023. švedski mediji su izvijestili da je veliki broj ljudi u Švedskoj primio poruke na švedskom u kojima se poziva na osvetu prema onima koji su palili Kuran, rekao je Ljungkvist, dodajući da je pošiljalac poruka "grupa koja sebe naziva Anzu tim".

Protesti su održani u skladu sa slobodom govora koja je zaštićena švedskim ustavom i odobrena od strane policije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније