Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ RSE ]

19. 09. 2024. 12:43 >> 12:43

NAKON 15 godina analiza

Vatikan dao zeleno svjetlo katolicima da nastave da obilaze Međugorje

Vatikan je danas dao zeleno svjetlo rimokatolicima da dolaze u hercegovačko selo Međugorje gdje su djeca prije četrdesetak godina prijavila da se pojavila Djevica Marija.

U detaljnoj analizi poslije gotovo 15 godina proučavanja kancelarija Vatikana za doktrine nije proglasila da su prijavljena pojavljivanja u Međugorju autentična ili nadprirodnog porijekla.

Ukazano je i na zabrinutost oko kontradikcija u nekim od "poruka" koje su navodni vizonari, zvani vidilice, rekli da su dobili tokom godina.

Ali u skladu sa vatikanskim kriterijumima koji su na snazi ove godine Doktrinarno odjeljenje odlučilo je da su, kako je navedeno, "duhovni plodovi" koji proističu iz iskustva Međugorja više nego opravdani, dozvoljavajući vjernicima da u tom mjestu organizuju hodočašća javne činove predanosti.

Ova odluka u suštini poništava sumnjičavost oko navodnih pojavljivanja u Međugorju koju su iskazali raniji biskupi u toj oblasti. U odluci se ne uzimaju u obzir trenutne brige oko ekonomskih interesa koje su pretvorile Međugorje u profitabilnu destinaciju za vjerske turiste.

Uz odobrenje pape Franje kancelarija za doktrine je odlučila da "obilni i rasprostranjeni plodovi koji su tako divni i pozitivni" opravdavaju njegovu odluku.

Kako je navedeno, time što su to odobrili ističe se da "Sveti duh djeluje plodotvorno za dobrobit vjernika u sred ovog duhovnog fenomena".

"Došlo je vrijeme da se zaključi duga i složena istorija koja je okruživala duhovne fenomene Međugorja. To je istorija u kojoj su biskupi, teolozi, komisije i analitičari izrazili niz različitih mišljenja", navodi se u izjavi.

Šestoro djece je 1981. godine izjavilo da im se ukazala Djevica Marija, u scenariju koji podsjeća na poznata ukazanja u francuskom gradu Lourdu u 19. vijeku i prije više od 100 godina u Fatimi u Portugalu. Oni tvrde da im se Gospa redovno ukazuje i danas, te da je do sad preko njih uputila više od 40.000 poruka i Međugorju i svijetu.

Kao rezultat toga Međugorje je postalo mjesto velikog hodočašća za hrišćanske vjernike privlačeći milione ljudi godišnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније