Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

19. 06. 2024. 09:36 >> 09:36

Putin najavio sporazum o jačanju veza

Kim obećao punu podršku Rusiji u Ukrajini

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un obećao je punu podršku ruskom ratu u Ukrajini uoči današnjeg sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom koji je doputovao u Pjongjangu s namjerom da učvrsti ekonomsku i vojnu saradnju.

Govoreći uči samita zbog kog je u Sjevernu Koreju doputovao nakon 24 godine, Putin je zahvalio Kimu na podršci u Ukrajini i rekao da će dvije zemlje potpisati sporazum o jačanju partnerstva u "borbi protiv imperijalističke hegemonističke politike SAD i njenih satelita koju vodi protiv Rusije".

Sjeverna Koreja je pod velikim sankcijama Savjeta bezbjednosti UN zbog programa naoružanja, dok se Rusija takođe suočava sa sankcijama Sjedinjenih Država i njenih zapadnih partnera zbog agresije na Ukrajinu.

Nakon razgovora jedan na jedan, njih dvojica bi mogli objaviti zajedničko saopštenje a Kim će biti domaćin prijema, prenose ruski mediji. Očekuje se da će Putin u sjutra otputovati u Vijetnam.

Putin je pozdravio veze koje su počele sa sovjetskom vojskom i borbom protiv japanske vojske na Korejskom poluostrvu u završnim operacijama Drugog svjetskog rata, i podršku Moskve Pjongjangu tokom Korejskog rata.

Kim je rekao da su odnosi između Moskve i Pjongjanga sada još bliži nego u sovjetsko vrijeme i nazvao Putinovu posjetu prilikom da učvrsti njihovo "vatreno prijateljstvo".

Kim je obećao "punu podršku i solidarnost svoje zemlje ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini radi zaštite suvereniteta, bezbjednosnih interesa i teritorijalnog integriteta".

On je takođe pozdravio, kako je istakao, „važnu ulogu i misiju Rusije u očuvanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svijetu“.

Prije razgovora, Kim je Putina dočekao raskošnom ceremonijom na glavnom gradskom trgu, gdje je predstavio ključne članove sjevernokorejskog rukovodstva, uključujući ministra spoljnih poslova Čoe Son Huija, glavnog pomoćnika i sekretara vladajuće partije Džo Jong Vona i sestru vođe Kim Jo Džong.

Velik broj građana postrojio se na ulicama da pozdrave kolonu, uzvikujući "Dobrodošao Putine" i mašući cvijećem i zastavama Sjeverne Koreje i Rusije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније