Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ n1 ]

20. 09. 2024. 10:33 >> 10:33
Čitaj mi:

PREPORUKE

Oprezno s produžnim kablovima, ne uključujte u njih previše uređaja

Vatrogasci upozoravaju da produžne kablove ne treba preopterećivati, što svi radimo. Kada se u njega uključe televizor, računalo i lampa, dodatno uključivanje još i klime, na primjer, može dovesti do požara u domu. Većina proizvođača klima uređaja preporučuje direktno uključivanje u zidnu utičnicu, a ne u produžni kabl.

 


Mjere opreza koje štite od požara:

1. Redovito provjeravajte produžni kabl, odnosno sve kablove uključene u njega i zamijenite ih ako primijetite da su oštećeni.

2. Držite sve kablove i utičnice dalje od velikih potrošača struje (hladnjak, zamrzivač, šporet), ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja kako bi se spriječilo pregrijavanje. Uvijek isključujte iz struje uređaje koji nisu u upotrebi, piše Krstarica.

3. Ne ostavljajte uključene laptop i punjač za telefon danima u produžnom kablu, jer se mogu pregrijati i izazvati požar. Izbjegavajte prekomjerno savijanje produžnog kabla kako se ne bi oštetio.

4. Ne koristite oštećene utikače i utičnice na produžnom kablu.

5. Produžni kabl treba biti odgovarajuće dužine. Ako je prekratak, može biti pod velikim opterećenjem i uzrokovati pregrijavanje.

6. Držite produžni kabl dalje od direktne sunčeve svjetlosti i izvora toplote (šporet, na primjer).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније