Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

03. 10. 2024. 08:10 >> 08:10
Čitaj mi:

KULTURNA IKONA I BUNTOVNIK

U susret filmu o Džejmsu Dinu

Džejms Franko tumačio je Džejmsa Dina u istoimenom filmu iz 2001. godine.

 

U Holivudu uveliko rade na biografskom filmu o Džejmsu Dinu, glumcu upamćenom po jednoj od najkraćih i najspektakularnijih filmskih karijera u istoriji Holivuda. Mediji su prenijeli vijest da se priprema ekranizacija memoara “Oživjeti Džejmsa Dina” Vilijama Basta iz 2006. godine.

Autor knjige tvrdi da je upoznao Dina 1950. godine kada je on imao devetnaest godina. Bast i Din postali su cimeri, nakon čega je njihova veza prerasla u prijateljsku a po Basti i romantičnu. Prema riječima autora, Din se plašio publiciteta u Holivudu, zbog čega je postepeno prestao da komunicira sa Bastom. Režiser i scenarista će biti Gaj Gvido dok glavni glumac još nije pronađen. Dina je ranije na ekranu tumačio Džejms Franko u istoimenom televizijskom filmu iz 2001. godine.

Za samo nešto više od godinu dana tokom kojih je snimio tri filma (“Istočno od raja”, “Buntovnik bez razloga” i “Div”) Džejms Din je dostigao svjetsku slavu i postao simbol nemirnih i nezadovoljnih generacija američke omladine s kraja pedesetih godina 20. vijeka. Imao je samo dvadeset četiri godine kada je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

I danas, decenijama posle smrti, njegov lik predstavlja svojevrsnu kulturnu ikonu, oličenje buntovnika, autsajdera i usamljenika i ima veliki broj obožavalaca širom svijeta. Din je postao i prvi glumac koji je posthumno dobio nominaciju za Oskara za najboljeg glumca za ulogu u filmu “Istočno od raja”. Nakon što je sljedeće godine dobio drugu nominaciju za svoju ulogu u filmu “Div” Džejms Din je postao jedini glumac koji je imao dvije posthumne nominacije za glumu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније