Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ n1 ]

02. 10. 2024. 08:15 >> 08:15
Čitaj mi:

OBRATITE PAŽNJU

Lakovi za nokte puni otrova

Bez obzira da li nokte farbate u crno, crveno ili blistavo da bi odgovarali vašoj ličnosti, ili posežete za onim profesionalnim „njud” tonovima – trebalo bi da znate šta je u vašim proizvodima i da budete u mogućnosti da donosite informisane odluke o rizicima koje želite da preuzmete zarad ljepote.


Lak za nokte je postao neizostavan dio bjuti rutine mnogih žena širom svijeta. Svakodnevni proizvod u kojem mnogi uživaju, međutim, krije opasnosti o kojim mnogi ni ne razmišljaju.

Najnovija istraživanja otkrivaju ozbiljne zdravstvene rizike korišćenja lakova za nokte, naročito za trudnice i njihove bebe.

Istraživači su otkrili da su trudnice koje često koriste lak za nokte ili rade u salonima za njegu noktiju izložene većem riziku od udisanja štetnih hemikalija. Dugotrajno izlaganje ovim supstancama može da poveća šanse za razvoj urođenih srčanih mana kod fetusa, kao i drugih razvojnih problema.

Srčane mane se često otkrivaju pri rođenju i mogu dovesti do komplikacija koje zahtijevaju dugotrajnu medicinsku njegu ili hiruršku intervenciju.

Svijest o više od 100 štetnih hemikalija koje se nalaze u ovim proizvodima može vam pomoći da birate proizvode bez štetnih supstanci ili jednostavno ograničite njihovu upotrebu kako biste zaštitili svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih.

Nedavna studija je otkrila zabrinjavajuću povezanost između izlaganja hemikalijama iz lakova za nokte i povećanog rizika od urođenih srčanih mana kod djece. Istraživanje je izazvalo veliku pažnju, posebno među onima koji su vjerovali da je ovaj kozmetički proizvod potpuno bezbjedan.

Hemikalije u laku za nokte – skriveni neprijatelji
Lakovi za nokte često sadrže niz hemikalija koje mogu negativno da utiču na zdravlje, kako kratkoročno tako i dugoročno. Neke od najopasnijih supstanci koje se nalaze u lakovima za nokte su:

Formaldehid

Ova hemikalija se koristi za učvršćivanje laka, ali je poznati kancerogen. Iako se nalazi u malim količinama, dugoročna izloženost može da dovede do oštećenja disajnih puteva i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ovaj kancerogen je povezan sa povećanim rizikom od leukemije i raka nazofarinksa. Nalazi se u lakovima za nokte, učvršćivačima za nokte i dezinfekcionim sredstvima.

Toluol

Ovaj rastvarač pomaže da lak za nokte bude gladak i da se ravnomjerno maže, ali može da izazove iritaciju kože, oči i pluća. Povezan je, takođe, sa oštećenjem nervnog sistema i, prema novim studijama, može negativno da utiče na razvoj ploda tokom trudnoće.

Dibutil ftalat (DBP)

Ova supstanca je odgovorna za fleksibilnost laka, ali je poznata i kao uzročnik endokrinih poremećaja. DBP je identifikovan kao faktor rizika za urođene srčane mane kod beba čije su majke bile izložene visokim nivoima ove hemikalije.

Benzen

Ovaj kancerogen je povezan sa rakom krvi, uključujući leukemiju i multipli mijelom, kao i ne-Hodžkin limfom, rak limfnog sistema. Nalazi se u lakovima za nokte, odstranjivačima laka za nokte, učvršćivačima za nokte i lijepku za nokte.

Ksilen

Ksilen je aromatični ugljovodonik poznat po širokoj upotrebi u obradi tkiva u histološkim laboratorijama. Opasnosti od ksilena su dobro dokumentovane.

Ksilen nije prisutan samo u lakovima za nokte i bojama za kosu, već se koristi i kao rastvarač za boje i razređivače boja, a njegove pare se oslobađaju iz mnogih zgrada i materijala za ukrašavanje, kao što su farbe i novi tepisi.

Izlaganje ksilenu povećava oksidativni stres, koji je u suštini neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti tela da se suprotstavi ili detoksikuje njihove štetne efekte kroz neutralizaciju antioksidansima. Jedan od onih glavnih antioksidanasa koje tijelo pokušava da proizvede je glutation. Mi moramo da detoksikujemo ne samo spoljne hemikalije, već i vaše hormone i neurotransmitere. Ako je detoksikacija poremećena, možda ćete patiti od prevelikog opterećenja hemikalijama što će uticati na vaše opšte blagostanje.

Kako smanjiti rizik, a imati lijepe nokte

Iako zvuči alarmantno, postoji nekoliko koraka koje možete da preduzmete kako biste smanjili rizik.

Prvi je izbor bezbjednijih alternativa. Na tržištu postoji sve veći broj lakova za nokte koji ne sadrže opasne hemikalije kao što su formaldehid, toluol i DBP. Potražite proizvode označene kao „5-free” ili „10-free”, što znači da ne sadrže ove i druge štetne supstance.

Ograničite upotrebu laka za nokte. Ako niste u mogućnosti da pronađete bezbjedne alternative, pokušajte da smanjite učestalost korišćenja laka za nokte, naročito tokom trudnoće ili ako planirate trudnoću.

Ukoliko lakirate nokte kod kuće, uvijek to radite u dobro provjetrenoj prostoriji, kako biste smanjili udisanje štetnih isparenja.

Nokti su dio naše kože i apsorbuju štetne hemikalije. Posebno vodite računa koje „lakiće” dajete djevojčicama da se igraju i same mažu nokte.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније