Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ b92 ]

02. 10. 2024. 11:00 >> 11:00
Čitaj mi:

PODSJETIĆE SE SVOJIH KORIJENA

Martin Skorseze snima dokumentarac u komšiluku

Novi projekat Oskarima ovjenčanog reditelja Martina Skorsezea nije još jedan igrani film o gangsterima, već dokumentarac o drevnim brodolomima na kojemu radi već više od godinu dana u području Sicilije.

 

 

Skorseze (81) je dosad dobio više Oskara za najboljeg reditelja od bilo kojega drugog živog reditelja, a najpoznatiji je po filmovima Raging Bull, Goodfellas, Gangs Of New York, The Irishman, Cape Fear, The Wolf Of Wall Street, Mean Streets, The Departed i Killers Of The Flower Moon.

Američki reditelj italijanskih korijena je kazao kako osjeća da publici “može otkriti nešto što joj je nepoznato” te da je “zahvalan Siciliji i Sicilijancima na dobrodošlici koju su mu pružili” za vrijeme snimanja dokumentarca o starogrčkim i rimskim olupinama.

Skorseze će boraviti u Torinu 7. i 8. oktobra gdje će mu biti uručena nagrada Muzeja italijanske kinematografije. Ondje će održati i predavanje.

Kazao je da se slaže s mišljenjem podvodne arheologinje Lise Brigs, koja mu pomaže u snimanju dokumentarnog filma: “Ovaj projekat bez sumnje ne bi bilo moguće realizovati bez nevjerovatne pomoći Sicilijanaca. Dirnuti smo dobrodošlicom ovih divnih ljudi”, kazao je.

Skorseze ima duboku vezu sa Sicilijom, a za vrijeme snimanja filma ponovo će se podsjetiti svojih korijena. Njegovi su roditelji porijeklom iz mjesta u okolini Palerma. To je Polizzi Generosi, slikovito rodno mjesto njegovih bake i djeda po ocu. Tereza i Frančesko Skorseze emigrirali su u Njujork na prelazu u 20.vijek.

Dokumentarac koji još nema naslova baziraće se na istraživanju koje je sprovela američka podvodna arheologinja, profesorica Lisa Brigs sa Sveučilišta Cranfield u Velikoj Britaniji.

Premda je cijeli projekat obavijen velom tajne, nema sumnje da će Skorsezeov dodir udahnuti novi život olupinama i povećati popularnost ronjenja Sredozemljem.

U središtu filma su drevni brodovi, moreplovstvo i brodolomi koji su iza sebe ostavili ne samo neprocjenjivo blago u obliku svojega tereta, već i podatke o zbivanjima iz antike i ranijih perioda istorije.

Film producira Skorsezeova produkcijska kuća u saradnji s partnerima iz njegovih nedavnih igranih projekata.

Distributer još nije poznat, premda je film The Irishman snimio u partnerstvu s Netflixom, a Killers of the Flower Moon u partnerstvu s Appleom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније