Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

03. 10. 2024. 10:57 >> 10:57
Čitaj mi:

SAVJETI

Kako riješiti problem masne jetre

Masna jetra ili steatoza je stanje koje se javlja kada se u jetri nakuplja višak masti. To se događa iz više razloga - zbog prekomjernog unošenja alkohola, gojaznosti, dijabetesa, visokog unosa šećera i masti, kao i genetske predispozicije.

 


Masnoća u jetri može da dovede do oštećenja ćelija i smanjenja funkcionalnosti jetre, koja je vitalni organ zadužen za niz funkcija - varenje, detoksikaciju, proizvodnju proteina i regulaciju nivoa šećera u krvi.

Masna jetra, u težim slučajevima, može napredovati do ozbiljnijih stanja poput zapaljenja jetre (steatohepatitisa), fibroze i ciroze.

Masna jetra obično nema simptoma u ranim fazama. Kako bolest napreduje, međutim, mogu se pojaviti umor i iscrpljenost, bol ili nelagodnost u gornjem desnom dijelu trbuha, gubitak apetita ili osjećaj sitosti nakon malih obroka, dobijanje na težini. Mučnina i povraćanje javljaju se sa težim oblicima masne jetre. Bolovi u zglobovima, takođe, mogu da budu povezani sa upalnim procesima koji se javljaju kod masne jetre.

Pravilna ishrana ima ključnu ulogu

Pravovremena dijagnoza bitna je za pravilno upravljanje bolešću i sprječavanje komplikacija, piše Jutarnji list.

Ključnu ulogu u „odmašćivanju” jetre ima pravilna ishrana, a glavni cilj je smanjenje unosa masti, posebno zasićenih i trans-masnih kisjelina, šećera i rafinisanih ugljenih hidrata. Povećan unos vlakana, proteina, voća, povrća i zdravih nezasićenih masti, može mnogo da pomogne.

Zasićenih masti, koje treba izbjegavati, ima u masnom mesu, prženoj hrani, punomasnim mlječnim proizvodima i zasićenim uljima kao što je kokosovo. Umjesto toga, savjetuje se uzimanje nezasićenih masti, kojih ima u orašastim plodovima, sjemenkama, maslinovom ulju, avokadu i ribi.

Važno je smanjiti unos hrane pune šećera i rafinisanih ugljenih hidrata - slatkiša, gaziranih pića, bijelog hljeba i peciva, a birati integralne žitarice, voće i povrće, koji su bogati vlaknima, antioksidansima i vitaminima.

Proteini imaju važnu ulogu u zdravlju jetre, ali treba konzumirati nemasne proteine - piletinu bez kožice, ćuretinu, ribu, jaja, mahunarke i orašaste plodove.

Redovni obroci su važni, kako bi se održao stabilan nivo šećera u krvi i spriječilo prejedanje, što, takođe, dovodi do prekomjernog nakupljanja masnoća u jetri.

Savjetuje se potpuno izbjegavanje alkohola da bi se smanjio rizik od dodatnog oštećenja jetre.

Uz pravilnu ishranu, važno je voditi aktivan i zdrav način života koji uključuje redovnu fizičku aktivnost, dovoljno sna i kontrolisanje stresa. Smatra se da je za vraćanje masne jetre na normalnu, pomoću ljekova i pravilne ishrane, potrebno od šest mjeseci do dvije godine.

Biljke za zdravlje jetre
Pored omega-3 masnih kisjelina, koje pomažu u smanjenju upale u jetri, određene biljke i biljni preparati se tradicionalno koriste za zdravlje jetre, mada njihov pozitivan učinak nije naučno dokazan.

Đumbir se često koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih protivupalnih svojstava. Mlijeko čička može imati hepatoprotektivno djelovanje, odnosno da štiti jetru od oštećenja.

Zeleni čaj bogat je antioksidansima koji pomažu u detoksikaciji jetre i smanjenju zapaljenja.

Kurkuma je začin koji se često koristi u ajurvedskoj medicini zbog svojih protivupalnih svojstava. Istraživanja sugerišu da njen aktivni sastojak kurkumin, može da pomogne ozdravljenju jetre.

Jelovnik kod masne jetre
Ishrana kod masne jetre zavisi od stadijuma bolesti i ljekova koji se koriste, ali postoje neke opšte smjernice koje treba uzeti u obzir prilikom izbora namirnica.

Ovo su namirnice koje se preporučuju u ishrani kod masne jetre:

Riba: losos, skuša, sardine i druge masne ribe bogate omega-3 masnim kisjelinama

Piletina i ćuretina bez kože

Jaja umjereno.

Mahunarke: pasulj, sočivo, leblebija i grašak

Povrće: brokoli, kelj, spanać, šargarepa, tikvice, paradajz

Voće: jabuke, banane, bobičasto voće, citrusi

Integralne žitarice: integralna tjestenina, smeđi pirinač, kinoa, ječam

Orašasti plodovi i sjemenke: bademi, orasi, lješnici, sjemenke lana, bundeve i čia sjemenke

Maslinovo ulje za kuvanje ili kao preliv za salate i ribu.

Nemasni mlječni proizvodi: jogurt sa niskim proventom masti, obrani sir i nemasno mleko

Dovoljan i redovan unos vode ključan je za zdravlje jetre i cijelog organizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније