Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Klix.ba ]

08. 10. 2024. 14:26 >> 14:26
Čitaj mi:

"GDJE TEČE NAFTA, RASTE MOĆ"

Ove zemlje imaju najveće rezerve nafte na svijetu

Nafta, kao jedan od najvažnijih resursa 20. i 21. vijeka, igra ključnu ulogu u globalnoj ekonomiji, energetici i geopolitici. Kontrola nad naftnim resursima donosi zemljama značajnu ekonomsku moć i uticaj na međunarodnoj sceni. Izreka „gdje teče nafta, raste moć“ (Where the oil flows, power grows) najbolje opisuje moć zemalja koje raspolažu ogromnim rezervama nafte.

 


Nafta nije samo ekonomski resurs - ona je geopolitičko oružje. Zemlje sa velikim rezervama nafte koriste ovaj resurs za pregovore, ostvarivanje političkog uticaja i jačanje svoje pozicije na globalnoj sceni. Kontrola nad naftnim resursima daje zemljama ne samo finansijsku snagu, već i političku moć da oblikuju svjetske događaje.

Dokle god svijet bude zavisio od fosilnih goriva, zemlje sa velikim rezervama "crnog zlata" igraće centralnu ulogu u međunarodnoj politici i ekonomiji.

Evo gdje se nalaze najveće rezerve nafte u svijetu i kako ove zemlje koriste ovaj prirodni resurs kao alat za povećanje svog globalnog uticaja.

1. Venecuela – najveće rezerve nafte u svijetu
Iako mnogi vjeruju da je Bliski istok dom najvećih naftnih rezervi, Venecuela drži titulu zemlje sa najvećim dokazanim rezervama nafte. Prema procjenama, ova južnoamerička država na obalama Karipskog mora ima više od 300 milijardi barela nafte, čime nadmašuje čak i Saudijsku Arabiju.

Većina ovih rezervi nalazi se u Orinoko pojasu, koji je bogat teškom naftom. Međutim, politička nestabilnost i loše upravljanje resursima usporili su sposobnost zemlje da stekne veliki kapital na ovim rezervama.

2. Saudijska Arabija – nafta kao simbol moći
Saudijska Arabija je druga na listi zemalja sa najvećim rezervama nafte, koje se procjenjuju na oko 267 milijardi barela. Kao lider OPEC-a i ključni igrač na tržištu nafte, Saudijska Arabija je iskoristila svoje resurse da postane ekonomski i politički centar Bliskog istoka. Nafta iz oblasti Gavar – gdje se nalazi najveće naftno polje na svijetu – omogućila je Saudijskoj Arabiji da diktira globalne cijene nafte, što joj daje veliki uticaj u međunarodnim poslovima.

3. Kanada – neiscrpne rezerve uljnog pijeska
Kanada se nalazi na trećem mjestu sa oko 170 milijardi barela dokazanih rezervi nafte. Većina kanadskih rezervi nafte nalazi se u obliku uljnog pijeska u pokrajini Alberta. Iako je ovaj naftni resurs teško eksploatisati zbog tehnoloških izazova i visokih troškova, Kanada je i dalje jedan od najvećih svjetskih izvoznika nafte, prvenstveno u SAD.

4. Iran – geopolitički gigant sa naftnim rezervama
Iran posjeduje oko 155 milijardi barela dokazanih rezervi nafte, što ga čini četvrtom zemljom na ovoj listi. Nafta je ključna komponenta iranske ekonomije, ali zbog međunarodnih sankcija, Iran nije bio u stanju da u potpunosti iskoristi svoj potencijal. Uprkos tome, ova zemlja ostaje važan igrač na tržištu nafte, a političke odluke vezane za naftu često utiču na globalna dešavanja, naročito na Bliskom istoku.

5. Irak – nafta u srcu sukoba
Irak je zemlja bogata naftom, sa dokazanim rezervama od oko 145 milijardi barela. Nafta je bila centralni dio ekonomskih i političkih sukoba u zemlji tokom posljednjih nekoliko decenija. Iako je Irak bogat ovim prirodnim resursom, konstantni sukobi, nestabilnost i nedostatak infrastrukture, otežavaju zemlji da u potpunosti koristi svoje naftne rezerve.

6. Rusija – kombinacija energije i politike
Rusija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte, sa rezervama od oko 107 milijardi barela. Iako Rusija ne spada među zemlje sa najvećim dokazanim rezervama, njen uticaj na globalno tržište nafte je ogroman. Rusija koristi svoje energetske resurse kao političko sredstvo, posebno u odnosima sa Evropom. Nafta i gas su glavni izvori prihoda za rusku ekonomiju, a upravljanje ovim resursima direktno utiče na njenu međunarodnu moć.

7. Kuvajt – mala zemlja sa velikim rezervama
Kuvajt ima rezerve nafte koje se procjenjuju na oko 101 milijardu barela, što ga svrstava među najbogatije zemlje svijeta po glavi stanovnika. Nafta je u velikoj mjeri oblikovala privredu i društvo Kuvajta, a bogatstvo koje je donijela omogućilo je zemlji visok životni standard i značajan uticaj na tržištu nafte, uprkos njenoj maloj veličini.

8. Ujedinjeni Arapski Emirati – nafta kao osnov prosperiteta
Ujedinjeni Arapski Emirati, sa rezervama od 98 milijardi barela, transformisali su svoju ekonomiju zahvaljujući prihodima od nafte. Iako Dubai danas funkcioniše kao globalni finansijski centar, nafta iz Abu Dabija ostaje ključni izvor prihoda za ovu zemlju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније