Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

RTS, Nasa, Skynews Arabia/M.L.B.

27. 10. 2024. 22:47 >> 22:46
Čitaj mi:

šta nam priroda poručuje

Poplava u Sahari – zeleno jezero usred pustinje

Pustinja Sahara jedno je od najsušnijih područja na planeti, ali su nedavni satelitski snimci u svijet poslali drugačiju sliku. Na nevjerovatnim slikama Nase vidi se jezero koje se formiralo usred pustinje.

Saharska pustinja je ove godine pogođena velikim kišama koje su i klimatologe „iznenadile i šokirale”. Sve to je snimio Nasin satelit za posmatranje Zemlje „Landsat 9”, koji je uvijek dežuran i redovno šalje slike naše planete.

Naime, stvorila se akumulacija vode u vidu jezera koje je imalo zelenu boju zbog algi.

Pretpostavke stručnjaka su da će jezero „nestati” za nekoliko nedjelja. Voda je neupotrebljiva, jer alge ispuštaju toksine koji su štetni za ljude.

Inače, jezera vrlo rijetko nastaju u pustinjama.

Jezero se nalazi duž planinskog lanca Ugarta i otiče u dolinu Saura, odnosno rijeku Vadi koja teče sa jugoistoka države.

Pošto globalne temperature na našoj planeti sve više rastu, istraživači iz Nase poručuju da će Sahara sve češće biti poplavljena.

Pustinja Sahara je najveći izvor prašine u vazduhu na Zemlji, a čestice mogu da putuju na hiljade kilometara. Od kasnog proljeća do rane jeseni, uobičajeno je da suvi, prašnjavi saharski vazduh nosi čestice na zapad preko Atlantskog okeana visoko u atmosferu.

Ove čestice prašine mogu uticati na padavine i formiranje tropskih ciklona u sjevernom Atlantiku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније