Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Л.В.

30. 10. 2022. 21:25 >> 22:28
1

UOČI OKUPLjANjA U ULCINjU

Gudelj: Legende SFRJ fudbala će uputiti pomoć Zoranu Vorotoviću

Ulcinj će od 11. do 14. novembra da bude epicentar svih zaljubenika u fudbal nekadašnje SFRJ jugoslavije, a povod za okupljanje legedni Hajduka iz Splita, Burućnosti, Partizana, Crvene zvezde, Rijeke, Slobode, Želje...i mnogih drugih je promocija knjige i dokumentarnog filma "Ivanova igra" koja se bavi životom jednog od najboljih fudbalera Hajduka svih vremena Ivana Gudelja.

Hrvatski fudbaler, na poziv bivšeg košarkaša i sportskog radnika Pavla Pepđonovića dolazi u Ulcinj da govori o svom životu, o fudbalu, ali i o tragično prekinutoj karijeri u 26. godini zbog hepatitisa B. 

U razgovoru za emisiju "Sportski.me", gudelj je najavio i da će iskoristii priliku da pozove sve legende i javnost da se pomogne bivšem fudbaleru Budućnosti i Crvene zvezde Zoranu Vorotoviću koji je doživio saobrćajnu nesreću 2001. godine, od kad jako teško živi. 

"Pavle Pepđonović, moj veliki prijatelj iz Ulcinja me je pitao da li bi odradio promociju knjige i filma, a onda se iz toga izrodilo puno više. Pavle je pokazao jednu energiju, jednu žeju, da praktično Ulcinj, taj predivan grad pozove sve legende sa prostora bivše Jugoslavije i mislim da će od 11. do 14. novembra biti ti posebni dani, zarpavo druženja i vraćanje emocija", kazao je Gudelj na startu, prije nego što je evocirao uspomene.

Prema njegovom mišljenju liga SFRJ je bila u top pet liga Evrope i svijeta, a to je sve i obrazložio.

"Osamdesete godine, utakmica sa Hamburgom, možda jedna od najvećih u istoriji Hajduka, ja sam tada bio mlad igrač. NEsretno smo tada ispali, a moglis mo osvojiti tada Kup šampiona. Ja sam ispratio jednu generaciju Hajduka onu iz 70-ih i igrao u onoj iz 80-ih. Ta generacija je bila zlatna iz 70-ih sve je osvojila što je moglo da se osvoji. A generacija 80-ih sa Bakom Sliškovićem, braćom Vujović, uglavnom smo u Evropi imali sjajne utakmice, došli smo do polufinala Kupa UEFA sa Totenhemom. Ali ja bi se vratio malo na jugoslovensku ligu koja je apsolutno bila među pet najačih liga u Evropi. Potkrijepiću to činjenicama da je Hajduk igrao u polufinalu Kupa UEFA, da je Radnički iz Niša igrao u polufinalu Kupa UEFA, da je Željezničar iz Sarajeva igrao u polufinalu Kupa UEFA, da je Crvena zveda bila prvak Evrope i prvak svijeta, da je Partizan 1966. godine igrao finale Lige šampiona, da se vratimo malo u prošlost, da je Dinamo osvojio krajem 60-ih Kup velesajamskih gradova", kazao je Gudelj.

Legenda Hajduka se sjetila i utakmica pod Goricom. 

"Te su utakmice bile posebne, pa i utakmice u Titogradu, današnjoj Podgorici protiv Budućnosti su bile sjajne. Kontinuitet igrača do 28 godine se nije moglo ići van zemelje, ali zato su navijači imali svoje idole i stadioni su bili puni. Evo sad u Ulcinju je prilika, gdje će doći veliki broj legendi, evociraćemo uspomene i poslaćemo poruku".

Poznat kao osoba jakog duha, prenio je poruku i mladima, ali i svima ostalima da nikada čovjek ne bi smio da klone duhom.

"Za mene osim mog filma i same knjige koja govori o životu jednog sportiste koji je imao tragediju prekid zbog bolesti, i taj drugi dio životne priče o kojem ja volim govoriti i slati poruke mladim ljudima koji su u depresiji, ljudima koji su bolesni, da iz ovakvih priča nađu snagu vjere duha, pozitivnosti i svega onoga što čovjek u istinu može pobjediti. Moja poruka svima je da nema te situacije, ma koliko bila teška da se ne može pobjediti ako se na nađe se ono o čemu sam govorio. Neka vrijeme malo stane, a posebna poruka mladima - Na mladima svijet ostaje, mladi misle da im niko ništa ne može, oni su temelj i perspektiva društva, ali sportisti su ambasadori svijeta i moramo pokazati svima da su sportisti iznad svega", kazao je Gudelj.

Hrvatska legenda priča naravno i iz svoje perspektive.

"Ja sam u vrhuncu u 26. godini kad sam imao cijeli svijet ispred sebe zbog hepatitsa B završio svoju fudbalsku karijeru. I tu je moja fudbalski život ostao začepljen u boci, ja uvijek kažem - dvije životne priče o kojima volim pričati, jer osobe koje su bolesne su stigmatizirane", kazao je on.

A onda se osvrnuo i na situaciju sa Zoranom Vorotovićem, kao i ideji da se nekada velikom fudbaleru pomogne.

"I kad smo dogovarali sa Pavlom moju promociju pitao sam, jer sam u kontaktu sa Mićom Bakračem i Dejom Savićevićem, šta je sa igračima i onda sam čuo šta se dogodilo Zoranu Vorotoviću. I onda smo se dogovorili da ćemo probati i medijski i sve legende koje budu dolje da na naeki način, koliko ko može, pomognemo Zoranu, a i da vi sa svoje strane podignete ovaj nivo jer mediji mogu puno napraviti kada je u pitanju jedan legendarni igrač jedan strašan igrač iz Budućnosti i Crvene zvezde. Bio je lijevi bek, mi se nismo posebno družili ali kad su u pitanju takve situacije, ja sam jako socijalno osjetljiv, znak kakvi su odnosi kad se dogodi bilo kom fudbaleru ili sportisti ili čovjeku uopšte, mislim da društvo treba da se osvjesti i da pomogne. Ovo će biti jednokratna pomoć, ali mislim da sistem mora rješavati problematiku takvih osoba kada dođu u tavu situaciju. Mislim da je ovo prilika da i mi u Ulcinju pokažemo koliko je moguće pomoći Zoranu", kazao je Gudelj.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније