Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

04. 10. 2024. 13:21 >> 13:22
Čitaj mi:

fifa

Određena pravila Fifa u suprotnosti sa zakonodavstvo EU

Najviši sud Evropske unije rekao je danas da su neka pravila Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) o transferima igrača u suprotnosti sa zakonodavstvo EU u vezi sa konkurencijom i slobodom kretanja, u presudi koja će vjerovatno dovesti do promjena propisa na fudbalskom tržištu i ekonomiji sporta.

Presuda je uslijedila nakon što je bivši francuski reprezentativac Lasana Dijara pravno osporio pravila Fifa nakon spora sa klubom koji datira od prije 10 godina.

Dijara je tvrdio da su ograničenja Fifa uticala da nije mogao da pronađe novi klub nakon što mu je raskinut ugovor sa moskovskom Lokomotivom 2014. godine.

Pravila Fifa navode da ako igrač raskine svoj ugovor bez "pravednog razloga", igrač i svaki klub koji želi da ga potpiše zajedno su odgovorni za plaćanje obeštećenja prethodnom klubu.

"Ta pravila ometaju slobodno kretanje igrača i takmičenje između klubova. Pravila o kojima je riječ su takva da ometaju slobodno kretanje profesionalnih fudbalera", navodi se u saopštenju suda.

Sud je dodao i da sadašnja pravila "nameću značajne pravne rizike, nepredvidive i potencijalno veoma visoke finansijske rizike, kao i velike sportske rizike za igrače i klubove koji žele da ih zaposle, i koji ometaju međunarodne transfere igrača".

Dijara je potpisao četvorogodišnji ugovor sa Lokomotivom, koji je raskinut godinu dana kasnije nakon što je Dijara bio nezadovoljan smanjenjem plate.

Lokomotiva je tražila odštetu od Fifa, a Dijara je podnio protivtužbu, tražeći nadoknadu za neisplaćene zarade. Sud za sportsku arbitražu je presudio da je klub raskinuo ugovor sa Dijarom "sa opravdanim razlogom" i igraču je naloženo da plati 10,5 miliona evra.

Dijara je tvrdio da je njogovu potragu za novim klubom ometala pravila Fifa koja predviđaju da će svaka njegova nova ekipa biti zajedno sa njim odgovorna za plaćanje odštete Lokomotivi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније