Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

28. 10. 2024. 07:22 >> 07:28
2
Čitaj mi:

Plav i Petnjica

Još propadaju kućice koje je donirala norveška vlada   

U Plavu i Petnjici i poslije četiri godine nijesu privedene namjeni kućice koje su svojevremeno te dvije opštine dobile od Vlade Norveške za promociju i prodaju proizvoda domaće radinosti i moglo bi se reći da su skoro propale.    

U Plavu su tvrdili da kućice nisu postavljene jer se renovira glavna gradska ulica. Renoviranje glavne gradske ulice je završeno, a kućice još nemaju svoje mjesto, a u Petnjici se nalaze na nekom mjestu bez ikakve namjene.

Kućice od drveta koje je su donacija Norveške opremljene su, kako objašnjavaju mještani, solarnim panelom i akomulatorom, tako da je predviđeno da svaka ima svoje napajanje strujom, i sve je u startu bilo zamišljeno više nego dobro.     

Drugim riječima, riječ je o najsavremenijim kućicama norveškog tipa, projektovanim po svim modernim standardima.

„Zašto je došlo do ovog zastoja, niko ne zna da objasni. Bolje je bilo da kućice daju bilo kome, ovako od njih niko neće imati koristi. Stoje neupotrijebljene i propadaju“, smatraju stanovnici Plava i Petnjice.

Oni izražavaju sumnju da je neko zakočio raspodjelu ovih kuća, i da će one, s obzirom na to da su od drveta, propasti. Da li su dolazili donatori i da li su se u međuvremenu interesovali, nije poznato,  ali u svakom slučaju Norvežanima ne bilo tako jednostavno objasniti ovo što se može čuti.

Jedan dobro zamišljen projekat da se pet kućica iskoriste kao prodajna mjesta za proizvode domaće radinosti u ova dva grada koji su proteklog ljeta, kao i svake godine, bili prepuni turista, znači u svakom slučaju još jednu izgubljenu sezonu.

Prema saznanjima Portala RTCG, pored jedne devastirane na obali Plavskog jezera, koja je navodno dodijeljena Turističkoj organizaciji za prodaju suvenira, u Plavu je još jedna kućica  postavljena ispred muzeja „Kula Redžepagića“, a jedna visoko u planinini pored rampe za ulaz u Nacionalni park „Prokletije“. I ona je uglavnom, kažu, zatvorena i propada. 

Ovaj projekat za bolji plasman lokalnih proizvoda, Norveška je početkom februara 2021. godine realizovala u Plavu i Petnjici pod nazivom „Norveška za vas – Crna Gora“.     

Opštine Plav i Petnjica su utom projektu učestvovale sa 8.247 eura, dok je ostatak do 63 hiljade eura, bio donacija Norveške. Ova skandinavska zemlja je kroz ovaj projekat podržala manje razvijene opštine u Crnoj Gori sa 250 hiljada eura. Kada bi kućice u Plavu i Petnjici mogle biti stavljene u funkciju onako kako je zamišljeno, za sada se još ne zna.

I kada to bude realizovano, kućice će praktično biti polovne. Ošrte zime i vjetrovi na sjeveru Crne Gore čine svoje. Takav odnos prema donaciji, da je 63 eura, a ne 63 hiljade eura, prosto je nedopustiv, a da niko pri tome ne snosi nikakvu odgovornost.     

Donatori se nisu zvanično oglasili, a država Crna Gora nema ingerencije da se miješa u stranu donaciju.  

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније