Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Mina business ]

28. 10. 2024. 12:35 >> 12:30
Čitaj mi:

podaci

Pad kineske industrijske dobiti

Kineska industrijska dobit u septembru je pala najbrže od pandemije, pokazuju podaci Nacionalnog ureda za statistiku, dok se zemlja bori s privredom koju muči spori rast, nedostatak potražnje i imovinska kriza.

 

Nakon pada od 17,8 odsto u avgustu, industrijska dobit je pala 27,1 odsto u septembru u odnosu na godinu prije, što je najstrmiji pad od marta 2020. godine, kada je pala 34,9 odsto, prema podacima koje vodi Wind Information.

Baza podataka je isključila brojke za veći dio 2022. godine, godine kada su Šangaj i drugi dijelovi Kine bili pod strogim mjerama u vezi sa Covid-19 koje su ograničavale poslovne aktivnosti, prenosi SEEbiz.

Kineske vlasti su posljednjih sedmica pojačale mjere kako bi podstaknule rast. Nacionalni parlament zakazao je sastanak za početak narednog mjeseca, nakon čega se očekuje da će Nacionalni narodni kongres objaviti detalje o dugo očekivanim fiskalnim podsticajima.

“Ova objava podataka naglašava potrebu za snažnijim političkim odgovorima usred slabe domaće potražnje i deflacionih pritisaka", rekao je glavni kineski ekonomist Goldman Sachsa Hui Shan u bilješci u nedjelju.

U prvih devet mjeseci industrijska dobit pala je 3,5 odsto u odnosu na godinu prije. Statističar NBS-a Yu Weining rekao je da su nedovoljna potražnja i nagli pad proizvođačkih cijena umanjili profitabilnost industrijskih firmi.

Podaci objavljeni ranije ovog mjeseca pokazali su da je indeks proizvođačkih cijena u septembru pao 2,8 odsto na godišnjem nivou, strmije od pada od 1,8 odsto prethodnog mjeseca.

Viši ekonomist u Natixisu, Gary Ng, rekao je u e-poruci CNBC-u da slabost industrijskog profita ukazuje na veću potrebu Kine za politikama na strani potražnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније