Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mira Rovčanin, RCG

22. 09. 2024. 16:14 >> 17:22
Čitaj mi:

Septembarski dani kulture 2024

Ljepota novinarske riječi oivičena koricama knjiga Svetlane Mandić

Knjige “Za svoju i za dušu grada” i "Pričati i kad drugi ućute" novinarke Svetlane Mandić promovisane su u okviru manifestacije “Septembarski dani kulture 2024”.

Iako svakodnevno izvještava o događajima iz Nikšića novinarski opus Svetlane Mandić najprepoznatljivi je po reportažama i intervjuima sa istaknutim ličnostima, što potvrđuju brojne nagrade i priznanja.

Nakon prvjenca - zbirke reportaža „Kad tišina progovori“, dugogodišnja novinarka Vijesti u knjizi "Za svoju i dušu grad" objavljuje stotinu reportaža o Nikšićanima, nesvakidašnjim životnim pričama, znamenitostima, duši grada, kao i o pivskom kraju.

U drugoj knjizi " Pričati i kad drugi ućute" autorka je sabrala samo dio razgovora sa umjetnicima i poznatim ličnostima.
Nesvakidašnja promocija knjiga u prepunoj sali Nikšićkog pozorišta izazvala je posebne emocije i potvrdila ljepotu novinarske profesije.

O Svetlaninim knjigama i radu govorili su poznavoci pisane riječi i novinarstva , a autorkini prijatelji - kolege novinari iz različitih medija čitali su odlomke priča koje su kod publike izazvale i suze i osmijehe.

Književna kritičarka Marijana Terić recenzentkinja knjige “Za svoju i za dušu grada” kaže da je svaka reportaža priča za sebe, priča sa opomenom ili podsjećanje na one koje ne smijemo zaboraviti.

”Setlanina priče pomažu nam da razumijemo druge ljude, da razumijemo sebe, da naučimo kako se možemo boriti sa patnjom, bolešću, strahovima, neizvjesnošću. Ovo su priče zahvaljujući kojima postajemo bolji ljudi. U svojoj tišini dok grad spava, Svetlana traži mir i inspiraciju. Svaka misao, priča, događaj, postaje dio njene kreacije koja se rađa u toj noći. U srcu grada rađa se priča o čovjeku koji traži svoj put. I, upravo ovako izgleda knjiga kad dobrota ovlada srcem, dobrota koja daje nadu onima da su sami na ovom svijetu, koja je poput zagrljaja u hladnom danu. Ona dolazi iz srca, a prenosi se osmjehom”, naglasila je Terić.

Dramaturg Obrad Nenezić, recezent knjige reportaža pročitao je svoj poetizovani esej ‘Pismo Svetlani Mandić’.

„Ovo nije tvoja knjiga, ovo je jedna od naših ulica.
Nije ta uličica upisana u katastre, nego u bit u trajanje,
a neko je zove kaldrmisani papir
Neki je prevode i zovu duša
O njoj se malo zna, ali sad je ukoričena.
I neće više nikad biti nepostojeća i ignorisana.
Tražiće je na „guglu”, “„tiktoku”, „youtubu” i dalje
Ali ne znaju da ona postoji i traje
Samo u jednoj maštaonici činjenica
(Bez obzira na apsurd i anatitezu
Jer šta je dobro bez dvije strane)
Neke Svetlane iz Ulice „Dragice Pravice” br. 6 ..."

Recenzentkinja knjige ”Pričati i kad drugi ućute”, novinarka Jelena Kontić, kaže da je svaki Svetlanin tekst duša za sebe.

”Ova knjiga intervjua zapravo je knjiga razgovora, knjiga o ljudima, ali isto tako knjiga o svima nama. Ovo je Svetlanina knjiga o njoj samoj, o nama koji ćemo je čitati i koji ćemo upijati njene riječ”, istakla je Kontić.

Namjera kako reče autorka Svetlana Mandić , bila je da prikaže jednostavnost i originalnost ljudi sa kojima je razgovarala.

“Ja se nadam da jednom kada me ne bude i kada neko drugi bude čitao ove knjige, a ja i dalje vjerujem da će ove knjige da se čitaju, da će i okrenuti naslovnicu i tako će saznati i za mene i tako ću i ja živjeti kroz ove priče”, kazala je Mandić.

Moderatori su bili Mira Rovčanin i Željko Vuksanović, dok je za muzički dio programa bio zadužen duo Milena Radonjić i Nemanja Popović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније