Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ RTCG.ME/RSE ]

21. 09. 2024. 17:44 >> 18:06
3
Čitaj mi:

ALI UZ REFORME

EU Plan rasta: Prva isplata Crnoj Gori od 29 miliona do kraja godine

Reformskom agendom za Plan rasta za Zapadni Balkan Crna Gora će dobiti pristup od 383,5 miliona eura, a prva isplata sredstava, u iznosu od 29 miliona eura, mogla bi biti izvršena do kraja 2024. godine.

 

U Vladi očekuju da Evropska komisija odobri Reformsku agendu do kraja ovog mjeseca.

Riječ je o vrlo finansijski izdašnom instrumentu koji će Crnu Gori dati pristup 383.5 miliona eura, od čega je 110 bespovratno, a ostatak u formi povoljnih kredita, objasnila je juče ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ipak, nedostatak kompletne reformske agende Bosne i Hercegovine (BiH), komplikuje proces početka prvih isplata iz Plana rasta Evropske unije (EU) koji je namijenjen zemljama Zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina je propustila priliku da na vrijeme podnese reformsku agendu koja je neophodan preduslov za dobijanje sredstava iz fonda i za izvršenje prve isplate.

Sarajevo je 17. septembra Evropskoj komisiji (EK) podnijelo dokument za koji nadležne vlasti u BiH tvrde da dokazuje "usaglašenost reformi potrebnih za dobijanje pomoći iz evropskog Plana rasta".

Međutim, prema saznanjima Radija Slobodna Evropa (RSE), taj podnesak ne predstavlja u svojoj formi kompletnu reformsku agendu te se radi o "nepotpunom dokumentu" koji ne odražava preporuke Evropske komisije.

Sve to je iskomplikovalo proces usvajanja i početka prvih isplata za bilo koju od država regiona.

Naime, potrebno je da države članice Evropske unije (EU) kao i Komitet pretpristupne pomoći (IPA) daju pozitivno mišljenje o reformskim agendama, kako bi Evropska komisija potom prešla na usvajanje ovih agendi i zaključivanje ugovora o olakšicama i kreditima sa svakom od država korisnika.

Tek nakon ovih koraka mogu da slijede prve isplate.

Postoje tri scenarija kojim bi se riješio ovaj problem: Isključivanje Bosne i Hercegovine iz prve isplate, što je najvjerovatniji scenario; Blokiranje cijelog regiona zbog BiH, što je malo vjerovatno, 'Oprostiti' Bosni i Hercegovini, što se ocjenjuje mogućim, ali malo vjerovatnim.

Od ukupnog iznosa planirano je da  Crnoj Gori178,5 miliona eura bude dodijeljeno u vidu budžetske podrške, dok će preostalih 205 miliona eura biti dodijeljeno za finansiranje infrastrukturnih projekata i implementirani kroz mehanizam Zapadnobalkanskog investicionog okvira.

Planirano je da se od ukupnog iznosa 7% sredstava dodijeli na početku sprovođenja Plana rasta, a ostatak u šest polugodišnjih tranši podrške, u zavisnosti od stepena realizacije planiranih reformi.

Novcem koji Crna Gora dobije, sprovešće se značajne reforme u četiri prioritetna sektora koji su od suštinske važnosti za postizanje stabilnog ekonomskog rasta, unapređenje poslovnog okruženja, vladavine prava i poboljšanja kvaliteta života građana.

 

„Isplanirali smo 32 prioritetne reformske mjere i jasne korake definisane kao neophodne za ispunjavanje reformi, koji sadrže i pokazatelje uspjeha (indikatore), kao osnov za praćenje napretka u sprovođenju mjera“, pojasnila je Gorčević.

Reforme se odnose na donošenje jedinstvenog regulatornog okvira koji će regulisati nadzor nad državnim preduzećima, povećanje transparentnosti kada su u pitanju javna preduZeća, kao i unapređenje situacije u oblasti javnih nabavki.

ključne reforme za unapređenje zapošljivosti odnose se na aktivaciju korisnika materijalne pomoći i aktivacija žena.

Brojne mjere i aktivnosti sprovodiće Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacije i ići će u nekoliko pravaca – praktično obratovanje, karijerno savjetovanje i izgradnja obrazovne infrastrukture. Radiće se, kako je pojasnio generalni direktor za međunarodnu saradnju, evropske integracije i EU fondove u ovom Ministarstvu Marko Vukašinović na unapređenju infratsrukture kako bi se smanjio broj smjena u kojima se organizuje nastava u školama, kao i na povećanju kapaciteta u vrtićima.

Biće identitifkovan i minimalni paket zagarantovanih socijalnih usluga i pristup njihovom održivom finansiranju.

Na kraju, ono što je važno za implementaciju Reformske agende, kako je pojasnila ministarka Gorčević, jeste da se u narednom periodu očekuje potpisivanje i ratifikacija Sporazuma o pristupanju Instrumentu EU za reforme i rast i Sporazum o kreditu sa EU. Nakon toga Crna Gora mora donijeti podzakonske akte kojima će biti definisan sistem koordinacije i implementacije reformskih mjera, a istovremeno će se pripremiti i akcioni planovi za sprovođenje reformi po oblastima politika i uspostaviti mehanizmi nadgledanja i izvještavanja o napretku implementacije reformi.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније