Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Mina ]

19. 09. 2024. 12:27 >> 12:30
Čitaj mi:

VUKOVIĆ I SATLER

Proces integracije ubrzati udruženim djelovanjem institucija i Delegacije EU

Vlada posvećeno radi da nadomjesti zastoj koji je u ranijem periodu zabilježen na evropskom putu i da ubrza integrativni proces, istovremeno jačajući životni standard i ekonomski rast države, saopštio je ministar finansija, Novica Vuković.

Na sastanku Vukovića sa novoimenovanim ambasadorom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Johanom Satlerom, ocijenjeno je da je proces integracije Crne Gore u Uniju moguće ubrzati samo udruženom posvećenošću vladinih institucija i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Sastanak je, kako je saopšteno iz Ministarstva, bio prilika da se sagledaju aktivnosti koje predstoje Crnoj Gori na evropskom putu, naročito kroz prizmu Reformske agende i Plana rasta za Zapadni Balkan.

Vuković je upoznao Satlera sa ključnim politikama koje je Ministarstvo sprovelo u prethodnih deset mjeseci, akcentujući izradu Fiskalne strategije za period do 2027. godine, koja podrazumijeva niz reformskih procesa, ali i set konzervativnih kompenzatornih mjera.

„Vuković je ukazao i na važnost emitovanja domaćih obveznica na međunarodnom tržištu, sticanje uslova za predstojeće potpisivanje DPL aranžmana sa Svjetskom bankom (SB), unaprijeđenu ocjenu kreditnog rejtinga, ali i kvalitetnu saradnju sa Međunardnim monetarnim fondom (MMF) i drugim finansijskim institucijama“, navodi se u saopštenju.

Satler je ukazao na važnost konstruktivnog dijaloga i intenzivne saradnje sa Ministarstvom finansija, budući da taj resor ima ključnu ulogu u čak 11 pregovaračkih poglavlja.

On je istakao punu posvećenost tom procesu sa pozicije najvišeg predstavnika EU u Crnoj Gori.

„Zajednički je ocijenjeno koliko je bitna diverzifikacija ekonomije Crne Gore, a Vuković je saopštio da će poseban fokus u narednom periodu biti na oblastima poljoprivrede, energetike i saobraćaja, podsjetivši na stimulativne mjere predviđene Fiskalnom strategijom za poslovanje u manje razvijenim opštinama Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније