Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

19. 09. 2024. 21:15 >> 21:22

BIVŠI VLASNIK HARODS-A

Više od 20 žena optužilo Al-Fajeda za silovanja

Više od 20 žena tvrdi da ih je seksualno napastvovao, a neke i silovao, Mohamed Al-Fajed, bivši vlasnik jedne od najpoznatijih robnih kuća na svetu Harods u Londonu, piše BBC.

Al Fajed je, podsjetimo, preminuo prošle godine u 94. godini.

U dokumentarcu BBC-a „Al-Fajed: Predator u Harodsu“, prikupljeni su dokazi da ta kompanija ne samo da nije intervenisala, već je pomogla da se prikriju optužbe za zloupotrebu.

Aktuelni vlasnici Harodsa rekli su da su „potpuno zgroženi“ optužbama.

„Mreža korupcije i zlostavljanja u ovoj kompaniji bila je neverovatna i veoma mračna“, rekao je advokat iz pravnog tima koji zastupa veliki broj žena, Brus Dramond.

Dramond je kazao da su se incidenti dogodili u Londonu, Parizu, Sen Tropeu i Abu Dabiju.

Prema svjedočenjima, Fajed bi žene napadao u kancelarijama Harodsa, u stanu u Londonu ili na putovanjima – često u Parizu u hotelu Ric, koji je takođe bio u njegovom vlasništvu, ili njegovom obližnjem imanju Vila Vindzor.

Bilo je nekoliko pokušaja da se Fajed razotkrije pre njegove smrti, posebno od strane časopisa „Veniti Fer“ 1995. godine, sa člankom u kojem se navodi rasizam, nadzor osoblja i seksualno nedolično ponašanje, zbog čega je pokrenuta tužba za klevetu.

Jedna od žena u istrazi BBC, pod pseudonimom Eli, imala je 15 godina 2008. godine kada je prijavila napad policiji. Njena optužba dospjela je na naslovne strane novina, ali nije rezultirala nikakvom optužbom.

Tek sada, godinu dana posle Fajedove smrti, mnoge žene odlučile su da javno govore o silovanju i pokušaju silovanja.

Četrnaest žena sa kojima je BBC razgovarao nedavno je podnelo građanske tužbe protiv Harodsa za odštetu.

Fajedova preduzetnička karijera počela je na ulicama Aleksandrije u Egiptu, gdje je prolaznicima prodavao gazirana pića. Brak sa sestrom milionera saudijskog trgovca oružjem pomogao mu je da stvori nove veze i izgradi poslovnu imperiju.

Al Fajed se preselio u Veliku Britaniju 1974. godine i već je bio poznata javna ličnost kada je preuzeo Harods 1985. godine.

Tokom 1990-ih i 2000-ih, redovno se pojavljivao kao gost u poznatim televizijskim emisijama.

U međuvremenu, Fajed – čiji je sin Dodi poginuo u saobraćajnoj nesreći zajedno sa princezom od Velsa, Dajanom, 1997. godine, postao je poznat novoj generaciji kroz seriju „Kruna“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније