Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

19. 09. 2024. 15:17 >> 15:17
Čitaj mi:

Camaj

"Naša snaga leži u zajedničkoj saradnji i solidarnosti"

U Skupštini Crne Gore danas je održan Drugi Međuparlamentarni forum delegacija Jugoistočne Evrope u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, na temu „Regionalna saradnja za napredan turistički sektor“.

Otvarajući Forum, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Nikola Camaj je kazao da današnje diskusije predstavljaju priliku da učesnici razmijene iskustva i zajednički identifikuju izazove i šanse, što može može doprinijeti kreiranju boljih politika i stvaranju povoljnog okvira za investicije i inovacije.

"Naša snaga leži u našoj zajedničkoj saradnji i solidarnosti. U vremenu kada se svijet suočava sa globalnim izazovima, od ekoloških kriza do promjena u međunarodnim odnosima, naš region može biti primjer kako zajedničkim radom i solidarnošću možemo postići održive i pozitivne promjene. Zajedno možemo graditi mostove razumijevanja i saradnje, ne samo među našim zemljama već i sa širom evropskom zajednicom. Upravo smo se danas i okupili u duhu saradnje i međusobnog poštovanja, prepoznajući zajedničke izazove i prilike koje su pred nama", naveo je Camaj.

Predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Pia Kaum, koja se prisutnima obratila video putem, kazala je da je činjenica da se prepoznaje da saradnja postoji ne samo u oblastima gdje se postižu dogovori, već i u izazovnim pitanjima gdje su evidentne razlike, pokazatelj da Jugoistočna Evropa (JIE) napreduje.

"Cilj Zapadnog Balkana je članstvo u Evropskoj uniji. Tijesno sarađujući sa delegacijama država članica EU, kao što su Grčka, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska i Italija, osnažujete put regiona ka tom cilju", kazala je Kaum.

Ona je ocijenila da je stabilnost u političkom, ekonomskom i bezbjedonosnom smislu od suštinske važnosti za napredak regiona, te da je u ovom dijelu velika odgovornost na političarima.

Šefica Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Jelena Nedović je istakla da je turizam sfera koja povezuje, kulturno, ekonomski i geografski.

"Kroz zajedničku saradnju možemo osloboditi puni potencijal ove privredne grane, na korist ne samo naših pojedinačnih država već i cijelog regiona. Iskoristimo ovu priliku da ojačamo naše partnerstvo i radimo na svjetlijoj i narednijoj budućnosti turizma u Jugoistočnoj Evropi", kazala je Nedović.

Ocjenjujući da je potencijal regiona izuzetan, specijalni predstavnik PS OEBS-a za Jugoistočnu Evropu Kirijakos Hađijani je naveo da je važno razumjeti da bogat ljudski kapital, prirodni resursi, geografske prednosti i ekonomske mogućnosti, kao potencijali i resursi, zahtijevaju saradnju, kreativnost i odlučnost, kako bi bili na pravi način iskorišćeni.

"Kao parlamentarci, nosimo veliku odgovornost prema našem narodu. Nastavljanjem jačanja našeg međuparlamentarnog dijaloga i saradnje, možemo odgovoriti na tu odgovornost i stvoriti budućnost našeg regiona koja je mirnija, naprednija i ujedinjenija", kazao je Hađijani.

Cilj Foruma je promovisanje regionalne saradnje i razmjene ideja o unapređenju turističkog sektora, sa posebnim naglaskom na održivost, inovacije i ekonomski rast.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније