Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 09. 2024. 15:39 >> 15:39

vladimir joković

Crna Gora se afirmisala kao pouzdan partner u regionalnoj saradnji

Delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na čelu sa ministrom Vladimirom Jokovićem, učestvuje na Osamnaestom godišnjem radnom sastanaku Ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope (JIE) u Skoplju.

Ministarski sastanak je organizovan pod zajedničkim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sjeverne Makedonije i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi, a u cilju razgovora o budućim dešavanjima u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja u regionu Jugoistočne Evrope (JIE).

Fokus sastanka je na integraciji u Evropsku Uniju i aspektima politike poljoprivrednog i ruralnog razvoja, posebno u vezi sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan, usklađivanjem EU CAP i približavanjem EU acquis, te važnosti poljoprivrednog političkog dijaloga i Berlinskog procesa. Ova tema je pokrenuta u składu sa „Jahorinskom agendom 2024“, koja predstavlja zaključke sa ovogodišnjeg Foruma poljoprivrednih politika održanog na Jahorini u junu 2024. godine.

Joković je, kako je saop[teno, istakao ulogu Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi, koja uspješno održava međusobno poštovanje, povjerenje, dijalog i saradnju i zahvalio se ovogodišnjem domaćinu, ministru Tripunovskom na organizaciji ovog sastanka.

"Želim naglasiti našu odlučnost u vezi podrške inicijativi Berlinskog procesa. Crna Gora snažno podržava ovu inicijativu, pažljivo pratimo sve relevantne stavove i aktivno radimo na jačanju samog procesa, a deklaracija koju ćemo usvojiti danas je potvrda za to. Spremni smo da preduzmemo sve neophodne korake kako bismo održali momentum i ostvarili pozitivan doprinos regionalnoj saradnji i stabilnosti. Taj momenat Crna Gora prepoznaje kroz dobijanje pozitivnog IBAR-a, čime je Evropska unija jasno stavila do znanja da je proces proširenja na Zapadni Balkan njen strateški cilj, koji se u svemu podudara sa našim nastojanjem da postanemo prva naredna članica unije", saopštio je Joković.

Deklaracija o hrani i poljoprivredi predstavlja, kako kaže, važan korak ka formalizaciji saradnje između zemalja Zapadnog Balkana u kontekstu Berlinskog procesa, sa posebnim naglaskom na postizanje ciljeva održivog razvoja u poljoprivredi.

Ministar je, kako navode, predočio učesnicima sastanka da se Crna Gora kroz posvećenost integracijama i dobrosusjedskim odnosima afirmisala kao pouzdan partner u regionalnoj saradnji, čime gradi put ka zajedničkoj budućnosti koja se zasniva na stabilnosti, prosperitetu i međusobnom povjerenju.

"U godini koja je za nama usvojili smo novu Strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnih područja, koja je pažljivo oblikovana da bude u potpunosti usklađena sa ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike, a potvrdu za to nalazimo u pozitivnom mišljenju Evropske Komisije na ovaj dokument. Posebno želim istaknuti važnost dostupnosti EU fondova, usmjerenih na postizanje usklađenosti sa evropskim standardima. Programi poput IPARD- a predstavljaju dragocjenu podršku našem poljoprivrednom sektoru, omogućavajući nam modernizaciju, unapređenje praksi i jačanje konkurentnosti", naglasio je Joković.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kako navode, uspješno privodi implementaciju IPARD II programa kraju uz uvjerenje da će krajnji rezultat biti uspješan i potvrđen kao takav od strane Evropske komisije.

"Od 2019. godine do sada isplaćeno je oko 400 projekata ukupne vrijednosti investicija preko 60 miliona eura, gdje isplaćena EU podrška iznosi više od 23 mil. EUR. Otpočeta je implementacija IPARD III programa, kroz čije će sprovođenje u crnogorsku poljoprivredu biti investirano oko 128 miliona eura, od čega EU sredstva čine 63 miliona eura", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će nastaviti da rade predano kako bi iskoristili ove fondove na najbolji mogući način.

"Čime ćemo, ne samo unaprijediti našu poljoprivredu već i ubrzati proces pridruživanja Evropskoj uniji, kom cilju je Crna Gora nepovratno opredijeljena, a što proizilazi iz volje građana, koji ovaj put podržavaju procentom podrške od gotovo 80%, istakao je Joković", ističe se u saopštenju.

Joković je na kraju poslao poruku da je potrebno jačati kapacitete i dijeliti najbolje prakse, stvarajući održive modele poljoprivredne proizvodnje koji ne samo da podržavaju ekonomski razvoj već i očuvanje životne sredine ističući zadovoljstvo zbog nastavka dalje saradnje sa partnerima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније