Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.V.

04. 10. 2024. 18:27 >> 18:27
1

ĐURIĆ I KOPRIVICA

Pjesnička riječ na Univerzitetu Mediteran

Na Univerzitetu “Mediteran” u Podgorici juče je održan Dan poezije, kojem su prisustvovali brojni ljubitelji pjesničke riječi, studenti i profesori ovog Univerziteta, a u programu su nastupili pjesnici Novica Đurić i Dragan Koprivica. 

Prisustvovali su i brojni ljubitelji pjesničke riječi, studenti i profesori ovog Univerziteta.

Na samom početku programa prisutnima se obratio rektor, prof. dr Savo Marković, i naglasio da će na Univerzitetu pokrenuti čitav serijal književnih manifestacija kao sastavni dio vannastavnih aktivnosti u okviru kulturnih sadržaja, i istakao da je riječ o prvom Danu poezije na “Mediteranu”, za koji su upravo najbolji promoteri pjesnici Đurić, predsjednik UKCG, i prof. dr Koprivica.

U ulozi medijatora, prof. dr Marija Janković, prorektor za međunarodnu saradnju “Mediterana”, ukratko je govorila o pređenom stvaralačkom putu Đurića i Koprivice, ističući da upravo kulturna dešavanja ovog tipa ukazuju na značaj umjetnosti, “koja nas iznova inspiriše, obogaćuje i povezuje”.

Govoreći o prebogatom opusu Novice Đurića, Jankovićeva je istakla značajne podatke o piscu navodeći da je Đurić pjesnik, prozni pisac i novinar, književni kritičar i esejist, da je prevođen na više jezika, među kojima i na engleski, njemački, italijanski, ruski i arapski, da stvara u Podgorici i radi kao novinar “Politike”.

Navela je i da je dosad objavio blizu trideset književnih djela, da su mu 2018. godine objavljena i Izabrana djela u tri toma, da je o njegovom opusu dosad objavljeno šest obimnih studija, uz zastupljenost u četrnaest antologija, da je dobitnik dvadeset tri ugledna  književna i osam priznanja iz oblasti novinarstva, i da se među književnim ističu Nacionalna nagrada Saveza pisaca Rusije “Zlatno pero Rusije”, “Dušan Kostić”, “Marko Miljanov”, “Mirko Banjević”, “Nadži Naman”, Vukova nagrada i drugo. 

Govoreći pjesme iz svojih knjiga, Đurić se ovog puta fokusirao na novu i najzreliju zbirku, “Grad Gospoda i pčela”, objavljenu ove godine u ediciji “Unireksa” iz Podgorice. Njegovi stihovi su naišli na aplauze svih prisutnih, kao dokaz više da je možda u pitanju i dosad najbolja knjiga pjesama ovog stvaraoca. Medijatorka Janković je iz biografije Koprivice navela da je riječ o autoru sa više talenata, da je uspješan prozni i dramski pisac i pripovjedač, da je režirao više od trideset predstava u sferi dramskog amaterizma i pobjeđivao na domaćim i stranim festivalima, da je scenarista TV serije “Oriđinali” i posljednjeg filma Živka Nikolića “Živko Nikolić – Nedosanjani san”, i da je izveo veliki broj svojih koncerata, posebno humanitarnog tipa.

Zatim je istakla da je Koprivica laureat značajnih književnih priznanja među kojim su i “Branko Ćopić”, “Marko Miljanov”, “Radoje Domanović” i, posebno, njemu najvažnije, Trinaestojulska nagrada za životno djelo, koja mu je uručena ove godine. Koprivica se predstavio ljubavnom i satiričnom poezijom, a poseban efekat je izazvao serijom svojih humorističko-satiričnih aforizama, uz puno smijeha i aplauza studenata i profesora.

Univerzitet “Mediteran” će, kako je ponovio rektor Marković, nastaviti sa ovakvim književnim nastupima, koji, u cilju dodatnih kulturnih sadržaja, očito imaju svoje puno opravdanje u cjelokupnom životu i radu studenata na ovoj visokoškolskoj instituciji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније