Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

M.M.Lj. [ Klix ]

24. 09. 2024. 08:48 >> 08:48

Osnivač SpaceX

Mask planira da pošalje čak pet letjelica na Mars

Osnivač SpaceX Ilon Mask na svojoj društvenoj mreži objavio je neke informacije o svojim planovima osvajanja Marsa.

Sredinom prošle dekade Ilon Mask je planirao da bi već 2024. ili 2025. ljudska noga mogla da kroči na prašnjavu površinu Crvene planete – Mars.

Ne samo da čovek nije odletio na Mars, već NASA odlaže i povratak astronauta na Mjesec, što bi trebalo da bude manje komplikovan i zahtjevan poduhvat.

Iako se Maskova prvobitna predviđanja nisu ispunila, CEO Tesle i osnivač SpaceX ne odustaje, te su njegove ambicije i dalje iste, a sve što se promijenilo su rokovi kada bi se one mogle ispuniti, piše Zimo.

Prije nekoliko dana tako je najavio da bi za dvije godine mogao da pošalje prvi „Starship“ na Mars.

U prvoj letjelici, naravno, ne bi trebalo da budu astronauti te bi ona samo trebala da „probije led“ za ono što bi trebalo da usledi najranije dvije godine nakon toga.

A to je slijetanje rakete s ljudskom posadom.

Mask je na svojoj platformi Iks objavio malo više detalja o poduhvatu koji priprema, iako ono što je napisao više zvuči kao skup lijepih želja, a ne konkretan plan.

Ali, kako je do sada više puta uspio svoje, kako se činilo, nerealne ambicije da pretvori u stvarnost, ne bi trebalo da se začudimo ako svom nevjerovatnom portfoliju doda i crticu o osvajanju Marsa.

Prema toj njegovoj objavi na Iksu, SpaceX za dvije godine ne planira samo jednu, već čak “oko pet” besposadnih misija na Mars.

Ako sve misije budu uspješne i sve letjelice bez problema slete na površinu Crvene planete, tek u tom slučaju Mask planira da napravi veliki korak osvajanja Marsa.

To bi trebalo biti dve godine nakon besposadnih misija, ali ako u tim misijama naiđu na neke izazove, odlazak astronauta na Crvenoj planeti odložiće se još za dve godine.

Moguće je putovati sa Zemlje na Mars samo svake dvije godine, kada su planete poravnate, objasnio je Mask zašto svaki izazov i problem pomjera misiju za čak dvije godine.

Na platformi Iks napisao je da namjerava da omogući svima koji to žele da postanu svemirski istraživači i odu na Mars.

Takođe, naglasio je da će, bez obzira na to kako će misije slijetanja na susjednu planetu završiti, s vremenom povećavati broj letjelica i letova prema Marsu, svaki put kada se za to stvori prilika, odnosno kada ta planeta bude najbliža Zemlji.

U svojoj podužoj objavio napisao je kako je “egzistencijalno pitanje” hoće li čovječanstvo postati multiplanterno pri nego se nešto dogodi na Zemlji, poput nuklearnog rata, supervirusa ili kolapsa populacije koji će spriječiti slanje letjelica na Mars.

To će zavisiti i od politike, te je iskoristio i ovu priliku da napadne Demokratsku stranku. Naime, smatra kako će birokratija koja trenutno “guši Ameriku” značajno rasti pod uticajem Demokratske strane, što bi moglo uništiti SpaceX-ov program osvajanja Marsa.

Što se tiče povratka ljudi na Mjesec, prvobitni plan bio je da to bude 2024. godine, ali misija Artemis je odložena i trenutno se planira da to bude u septembru 2026, ali jasno, moguće su i nova odlaganja i promjene plana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније