Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Žan Mekenzi i Keli Ng - BBC izveštači iz Seula i Singapura  [ BBC ]

20. 09. 2024. 09:24   >>  11:19

Severna Koreja objavila retke fotografije Kima u fabrici uranijuma

Severnokorejski lider Kim Džong Un posetio je kontrolnu sobu u objektu za obogaćivanje uranijuma.

Severna Koreja je prvi put prikazala postrojenje za obogaćivanje uranijuma koje proizvodi materijal za nuklearno oružje.

Na fotografijama se vidi lider Kim Džong Un, koji je ranije obećao da će „eksponencijalno" povećati zalihe nuklearnog oružja u zemlji, kontrolom tog područja.

Državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA) je u izveštaju u petak navela da je on na sličan način pozvao da se u fabrici uranijuma poveća proizvodnja.

Obogaćeni uranijum je neophodan u proizvodnji nuklearnih bojevih glava.

Fotografija prikazuje Kima kako prolazi pored redova centrifuga i razgovara sa vojnim zvaničnicima.

To dolazi usred pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu.

„[Kim] je obišao kontrolnu sobu baze za obogaćivanje uranijuma da bi saznao kako funkcioniše proizvodna linija", izvestila je KCNA, dodajući da se „osećao jakim" kada je video lokaciju.

Vlada Južne Koreje saopštila je da oštro osuđuje planove Severne Koreje da poveća proizvodnju.

Severna Koreja nije otkrila kada je Kim posetio, niti koji objekat je posetio - da li je ovo deo velikog nuklearnog kompleksa Jongbjon ili neko drugo nepoznato mesto.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Stručnjaci već dugo sumnjaju da Severna Koreja tajno upravlja najmanje jednim postrojenjem za obogaćivanje uranijuma, pored mesta Jongbjon.

Lejf-Erik Izli, profesor na Univerzitetu Eva u Seulu, rekao je da je Severna Koreja prikazala objekat kako bi se hvalila nuklearnim razvojem ali i signalizirala da je njihov program naoružanja nepovratan.

„Kimov režim se takođe može razmetati da i dalje uživa diplomatsku i ekonomsku podršku Rusije i Kine, uprkos nagomilavanju nuklearne energije", rekao je profesor Isli za BBC.

Hong Min, analitičar u Institutu za nacionalno ujedinjenje Koreje, rekao je novinskoj agenciji AFP da bi fotografije mogle biti „poruka" predstojećim predsedničkim izborima u SAD, sa ciljem da pokažu narednoj administraciji da će biti „nemoguće sprovesti denuklearizaciju Severne Koreje".

„To je poruka koja zahteva od drugih zemalja da priznaju Severnu Koreju kao nuklearnu državu", rekao je Hong.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje osudilo je Sever zbog objavljivanja tog objekta, dodajući da nezakonito raspoređivanje nuklearnog oružja krši nekoliko rezolucija Saveta bezbednosti UN.

„Svaka nuklearna pretnja ili provokacija Severne Koreje naići će na snažan odgovor naše vlade i vojske, na osnovu čvrstog saveza Južne Koreje i SAD", saopštilo je ministarstvo za ujedinjenje.

Nije poznato koliko nuklearnog oružja ima Severna Koreja, ali jedna nedavna procena navodi da je taj broj 50, sa dovoljno materijala da proizvede još 40.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније