Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ N1 ]

20. 09. 2024. 09:28 >> 09:28
24

aleksandar vučić

"EU i SAD saglasni sa nama da Priština blokira dijalog, ali neće to da kažu javno"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Politiko da su EU i Amerikanci saglasni sa Beogradom da je Priština ta koja blokira napredak u dijalogu, ali da neće to da kažu javno.

Kosovo usporava napredak u pregovorima, izjavio je Vučić za briselski portal Politiko, uoči radnog ručka koji je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen održala juče sa liderima Zapadnog Balkana.

“Iako ljudi u Briselu vide koja strana blokira napredak, oni to nikada ne bi rekli javno“, rekao je Vučić, tvrdeći da se “EU i Amerikanci slažu sa nama“.

Politiko podsjeća da je kosovski premijer Aljbin Kurti optužio Vučića za „iracionalnost“, „očajanje“ i vođenje „agresivne kampanje za nove sukobe“.

“Ako je iracionalnost i agresija da budu demokratski izbori… OK, veliko mu hvala“, odgovorio je Vučić.

Vučić je, naime, kako podsjeća briselski portal, nedavno pozvao na nove opštinske izbore na sjeveru Kosova kako bi se ublažile tenzije koje su se rasplamsale 2023. godine kada je srpska zajednica u velikoj meri bojkotovala glasanje.

Uprkos odsustvu jasnog demokratskog legitimiteta, Kurti je ohrabrio novoizabrane gradonačelnike da preuzmu funkcije i poslao specijalne policijske jedinice da ih zaštite, što je izazvalo krizu koja je rasplamsala strasti na obje strane, navodi Politiko.

Vučić i Kurti bili su juče u Briselu, na radnom ručku o Planu rasta EU i integraciji regiona, koji je organizovala predsjednica Evropske komisije. Dvojica lidera, međutim, nisu međusobno razgovarala.

“Nemamo nikakav odnos“, rekao je Vučić za Politiko uoči puta u Brisel, odbacujući pritom optužbe Prištine da želi da izazove sukobe na Kosovu.

“Ne želim da učestvujem u kampanji protiv Kurtija ili ad hominem kampanji protiv bilo koga“, rekao je Vučić i dodao da je kosovsko rukovodstvo izgleda opsjednuto njime.

“Ako čitate šta svakodnevno pričaju, uvjek je to: Vučić, Vučić, Vučić“, nastavio je on.

Dok lokalni Srbi posljednje poteze Prištine vide kao nameri da budu „etnički očišćeni“ sa sjevera Kosova, gdje čine većinu, Kurti insistira da samo sprovodi ustav koji mu daje vlast nad cjelokupnom teritorijom Kosova.

Srbija, s druge strane, insistira da Kosovo poštuje postojeće sporazume, uključujući obavezu iz Briselskog sporazuma iz aprila 2013. da se uspostavi Zajednica srpskih opština, političko tijelo koje predstavlja srpsku manjinu na Kosovu.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније