Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Gradski portal

20. 09. 2024. 08:57 >> 08:57

vlada crne gore

Crnogorska ekonomija će prosječno godišnje rasti 3,7 odsto

Vlada je donijela odluku o obrazovanju Koordinacionog tijela za praćenje Programa ,,Evropa sad 2“, kojim će predsjedavati ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naida Nišić. Koordinaciono tijelo, uz predsjednicu, broji 27 članova.


Vlada je usvojila smjernice makroekonomske i fiskalne politike do 2027. godine. Smjernice su sačinjene na bazi strateških i planskih dokumenata i predstavljaju osnovu za izradu budžeta za narednu godinu.

– Preliminarne prognoze ukazuju na realni ekonomski rast od 3,8 odsto u ovoj godini, na bazi daljeg rasta sektora turizma, nastavka visoke privatne potrošnje, kao i oporavka i daljeg rasta investicija, na bazi relevantnih planova i usvojenog kapitalnog budžeta za 2024. godinu – navedeno je iz Vlade.

Najavljeno je da će crnogorska ekonomija u srednjem roku prosječno godišnje rasti po stopi od 3,7 odsto, odnosno po godinama 4,8 odsto u 2025, 3,1 odsto i 3,2 odsto u 2026. i 2027. godini.

– Rast u narednom trogodišnjem periodu će dominantno voditi visoka domaća potražnja, pretežno kroz snažnu privatnu potrošnju i rast investicija, usljed uklanjanja biznis barijera. Prospekti rasta ekonomije u srednjem roku podržani su dostupnim instrumentima finansijske podrške EU kroz Plan rasta – poručeno je iz Vlade.

Javna potrošnja

Navedeno je da se u skladu sa projekcijama, javni prihodi u periodu 2024 – 2027. godine kreću u rasponu od 3,16 milijardi eura, ili 45,4 odsto BDP-a u 2024, do 3,49 milijardi eura ili 40,6 odsto BDP-a u 2027. godini.

– U ovom dijelu se posebno naglašava da su prihodi budžeta za sedam mjeseci 2024, u poređenju sa planom, veći za 95,5 miliona eura ili 6,5 odsto, dok su u odnosu na isti period prethodne godine veći za 124 miliona eura ili 8,6 odsto. Izuzimajući prihode jednokratnog karaktera, prihodi budžeta za sedam mjeseci 2024. godine u odnosu na posmatrani period 2023. godine veći su za 237,2 miliona eura ili 18,2 odsto – podsjetili su iz Vlade.

Javna potrošnja u ovoj godini planirana je u iznosu od 3,4 milijarde eura ili 46,7 odsto BDP-a što je na nivou planiranom Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2024. godinu i očekivanim projekcijama izvršenja budžeta opština do kraja tekuće godine.

– U periodu 2025-2027. godine javna potrošnja raste u nominalnom iznosu, dok po učešću u BDP-u pada do nivoa od 43,9 odsto u 2027. godini. U periodu 2025 – 2027. godine projektuje se da će se javna potrošnja kretati od 3,5 milijardi eura ili 44,9 odsto BDP-a u 2025. godini do 3,77 milijardi eura ili 43,9 odsto BDP-a – precizirali su iz Vlade i dodali da je zaduženo Ministarstvo finansija da pripremi i dostavi potrošačkim jedinicama stručno uputstvo za pripremanje budžeta za 2025. godinu, a potrošačke jedinice prvog nivoa da, u koordinaciji sa potrošačkim jedinicama nad kojima vrše nadzor, zahtjeve za dodjelu budžetskih sredstava za narednu godinu dostave Ministarstvu finansija, najkasnije do 27. septembra.

Vlada je donijela odluku o obrazovanju Koordinacionog tijela za praćenje Programa ,,Evropa sad 2“, kojim će predsjedavati ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naida Nišić. Koordinaciono tijelo, uz predsjednicu, broji 27 članova.

Zakon o državnoj imovini

Utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj imovini.

– Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su i u potrebi usklađivanja sa novim zakonom o korišćenju energije iz obnovljivih izvora kojim se, između ostalog, propisuje postupak davanja u zakup zemljišta u državnoj svojini, odnosno prirodnih bogatstava radi proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora – pojasnili su iz Vlade.

Takođe, predloženo je da vrijednost nepokretnosti državne imovine procjenjuje organ uprave nadležan za poslove imovine, dok će vrijednost nepokretnih stvari za potrebe eksproprijacije procjenjivati ovlašćeni organ uprave nadležan za poslove katastra.

Vlada je donijela odluku o prestanku važenja odluke o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska Gora u opština Ulcinj na kojem je bilo planirano da se gradi solarna elektrana.

Koča Đurišić na čelu Uprave za državnu imovinu

Vlada je donijela rješenje o imenovanju Koče Đurišića za direktora Uprave za državnu imovinu. Đurišić je od februara ove godine bio v. d. direktora Uprave. Marko Bulatović imenovan je za direktora Uprave za nekretnine, a Zoran Dabetić za državnog sekretara u Ministarstvu ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Vlada je razriješila članove Odbora direktora Skijališta Crne Gore Anju Vukićević, Milenu Vlahović i Ivana Radevića, dok su za članove borda ove kompanije imenovani Miličko Bulatović, Spasoje Palević i Miljan Žarković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније