Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B.

23. 09. 2024. 12:26 >> 12:26
2
Čitaj mi:

direktorka cgo

Uljarević: Dupli aršini tužilaštva i dalje na snazi

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) dvije godine od ponošenja krivične prijave protiv zaposlenih u nekadašnjem Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) zbog kršenja zakona, u tom slučaju nije odmaklo od faze izviđanja, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević ocijenila je da i dalje postoji selektivnost u postupanju tužilačke organizacije.

Ona je podsjetila da je CGO na današnji dan prije dvije godine podnio krivičnu prijavu SDT protiv NN lica koja su radila u MPNKS 2021. godine, a koja su odgovorna za brojna kršenja zakona i procedura u upravljanju budžetom vrijednosti od preko 219 miliona EUR.

Kako je navela, to je kroz duplo negativno mišljenje za rad Ministarstva u 2021. godini utvrdila Državna revizorska institucija (DRI), kao najviše pozicionirana institucija kontrole javnih finansija.

„Na žalost, SDT još u ovom prilično jasnom slučaju nije odmakao od faze izviđanja, a CGO nema informacije ni da li je Vesna Bratić, koja je rukovodila ovim Ministarstvom tada, ikada pozvana od SDT da se odredi o navodima iz krivične prijave“, navela je Uljarević u saopštenju.

Ona je podsjetila da je DRI finansijskom revizijom utvrdila da finansijski izvještaj Ministarstva ne daje istinit i objektivan prikaz iskazanih primitaka i izdataka, a da utvrđene greške imaju materijalan i prožimajući efekat na finansijski izvještaj.

Prema riječima Uljarević, revizijom pravilnosti poslovanja Ministarstva utvrđene su neusklađenosti poslovanja tog resora sa brojnim propisima i podzakonskim aktima kojima se uređuje oblast javnih nabavki i upotreba službenih vozila, a te utvrđene neusklađenosti imaju materijalan i prožimajući efekat na finansijski izvještaj.

Ona je kazala da je DRI utvrdila da javne nabavke nijesu sprovođene u skladu sa zakonom, da izdaci od 7,6 miliona EUR, koji se odnose na prenos sredstava sa računa Ministarstva na račune javnih ustanova, nijesu evidentirani u skladu sa propisima, i da planovi za prihod i rashod za ostvarene samostalne prihode javnih ustanova d preko 19,1 milion nijesu dostavljeni nadležnim organima.

“Kod više od 50 odsto zapošljenih, obuhvaćenih revizijom, ne poklapaju se podaci o dužini radnog staža iz rješenja o zaradama na osnovu kojeg su dobili uvećanja tih zarada sa podacima iz radne knjižice, a nezakonit je bio i jedan broj ugovora o dopunskom radu”,navela je Uljarević.

Ona je ukazala da su, prema nalazima DRI, naknade po ugovorima o obrazovanju učenika kod poslodavaca isplaćivane bez propisane dokumentacije, da najveći dio ugovora o pružanju konsultantskih usluga ne sadrži pravni osnov niti dokaze o rezultatima rada angažovani, a i isplate pojedinim komisijama vršene su bez zakonski propisane dokumentacije.

Uljarević je rekla da su, u periodu podnošenja krivične prijave, konstatovali aktivan pristup procesuiranju nezakonitosti od SDT-a, kroz primjere brzih reagovanja i na navode iz medija koji nijesu bili neminovno praćeni dokumentacijom.

„No, ta agilnost je izostala kad je riječ o ovoj prijavi i njome obuhvaćenim licima što budi zabrinutost da i dalje imamo selektivnost u postupanju tužilačke organizacije“, dodala je Uljarević.

Ona je kazala da su u protekle dvije godine podnijeli i više dopuna ove krivične prijave kako bi, u skladu sa svojim mogućnostima, pomogli Tužilaštvu u ostvarenju javnog interesa.

CGO je, kako je podsjetila Uljarević, podnio i niz upita i urgencija kako bi saznali da li Tužilaštvo preduzima bilo kakve radnje u ovom slučaju, jer nije bilo razloga da ova prijava, potkrijepljena dokazima, stoji u fioci Tužilaštva.

„Naše sumnje da u ovom slučaju izostaje profesionalan pristup potvrdio je i Tužilački savjet, koji je postupajući po našoj pritužbi, na sjednici održanoj 14. marta, jednoglasno utvrdio da specijalna tužiteljka Nataša Bošković nije zakonito postupala u procesuiranju te krivične prijave”, navela je Uljarević.

Ona je rekla da se u posljednjem odgovoru koji su dobili od Vrhovnog državnog tužilaštva, u junu, navodi se da je u toku intezivan rad u ovom predmetu i da će odluka biti brzo donijeta.

„Ali ni danas nema nikakvih javno dostupnih informacija da se bilo što promijenilo u odnosu SDT-a prema ovoj prijavi“, kazala je Uljarević.

Ona smatra da javnost treba da zna što su razlozi zbog kojih SDT ne postupa efikasno u ovom slučaju za koji, kako je rekla, postoji mnoštvo nesporne dokumentacije.

„Upravo je činjenica da nezakonitosti potvrđuju nalazi DRI trebalo da bude od značajne pomoći SDT-u, a posebno imajući u vidu da je to tužilaštvo brzo postupao i po nalazima nekih u hijerarhiji nižih kontrolnih institucija“, rekla je Uljarević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније