Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

24. 09. 2024. 15:26 >> 15:26
Čitaj mi:

"želi da poboljša rad javne uprave"

Dukaj: Vlada prepoznaje potencijal AI - vještačke inteligencije

Vlada Crne Gore prepoznaje potencijal AI - vještačke inteligencije i želi da uz njenu upotrebu poboljša rad javne uprave, ubrza ekonomski razvoj i doprinese društvu, saopštio je ministar javne uprave Maraš Dukaj, koji je otvorio danas „Al konferenciju“ u organizaciji Svjetske banke.

"Vještačka inteligencija se rapidno razvija i prožima kroz sve sfere društva. Radi se o tehnologiji koja može značajno unaprijediti rad javne administracije, donoseći brže i efikasnije usluge za građane, smanjujući birokratiju i povećavajući transparentnost. Građanima vještačka inteligencija može poboljšati svakodnevni život kroz personalizovane usluge i bolje upravljanje resursima, dok za privredu donosi nove prilike za inovacije, optimizaciju poslovnih procesa i kreiranje novih radnih mjesta", kazao je Dukaj.

On je istakao da je ova dvodnevna radionica prvi važan korak ka uvođenju vještačke inteligencije u crnogorske institucije, kao nešto što je nezaobilazno i neophodno. Kako je kazao, zajedno sa Svjetskom bankom na ovaj način dajemo snažan impuls našem opredjeljenju da u poslovne procese uvodimo i AI tehnologije. Pravimo i prvi korak ka razvoju AI tehnologija, a to je, navodi, stvaranje preduslova za izradu prve Strategije vještačke inteligencije Crne Gore.

On je napomenu da Vlada Crne Gore prepoznaje potencijal AI - vještačke inteligencije i želi da uz njenu upotrebu poboljša rad javne uprave, ubrza ekonomski razvoj i doprinese društvu.

„EU je u maju ove godine usvojila Zakon o vještačkoj inteligenciji (AI Act), pa će Crna Gora, kao država koja je najdalje odmakla u procesu integracija sa EU, morati svoju regulativu uskladiti sa pravnom tekovinom EU“, kazao je Dukaj.

Ministarstvo javne uprave će predvoditi proces kreiranja prve Strategije vještačke inteligencije Crne Gore, u najvećem mogućem potencijalu, kazao je Dukaj i dodao da je upravo ova radionica pravo mjesto za sačinjavanje mape puta koju ćemo svi, zajedno slijediti.

„Ovo je početak jednog važnog puta za Crnu Goru u razvoju sveobuhvatne AI strategije, a ova radionica postavlja temelje za budućnost u oblasti vještačke inteligencije u našoj zemlji“, zaključio je Dukaj.

Ministarstva javne uprave saradnji sa Svjetskom bankom, u okviru BEST projekta , definisaće strateški pravac i Mapu puta razvoja vještačke inteligencije u Crnoj Gori, u cilju ostvarivanja spremnosti za rješavanje svih potencijalnih izazova i ostvarivanje benefita koje ova oblast donosi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније