Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Matis Rihtman  [ DW ]

20. 09. 2024. 07:41

Muke Intela postaju i njemačke muke

Radovi su već počeli, ali su sada na ledu

Stalno pristižu nove loše vijesti za njemačku privredu. Američki koncern Intel je u ponedjeljak (16. septembar) objavio da će na najmanje dvije godine zamrznuti trideset milijardi evra težak projekat izgradnje dvije fabrike čipova u istočnonjemačkom Magdeburgu.

To je doduše posljedica Intelovog internog programa štednje, ali taj slučaj pokazuje da vladajuća koalicija u Njemačkoj nije u stanju da podstakne investicije.

Intel je planirao izgradnju fabrike čipova koja bi zaposlila 3.000 ljudi. Vlada je obećala subvencije u visini od 9,9 milijardi evra, pošto je u fabrikama čipova na njemačkom tlu vidjela stratešku prednost smanjivanja zavisnosti od azijskih proizvođača, naročito u automobilskoj industriji.

Jens Zidekum, ekonomski ekspert sa Univerziteta „Hajnrih Hajne“ u Diseldorfu, kaže da je dobavljanje čipova za digitalizaciju automobila veliki problem njemačke industrije.

Intel je htio da počne proizvodnju čipova po mjeri kupaca, što bi njemačkoj automobilskoj industriji omogućilo da dobije tačno to što joj je potrebno za napredak digitalizacije“, kaže on.

Vijest o odlaganju Intelove investicije došla je samo dvije sedmice nakon Folksvagenove najave da će vjerovatno da zatvori dvije fabrike u Njemačkoj zbog male potražnje za električnim automobilima.

Glavni ekonomista holandske banke ING zadužen za Njemačku Karsten Bžeski smatra da oba slučaja ukazuju na veliki problem Njemačke sa investicijama:

„Vidimo ekonomiju koja faktički stagnira četiri godine, i vidimo šta se dešava sa zemljom kada se deset godina pogoršava konkurentnost“, kaže on.

Zašto Intel odgađa gradnju?

Bžeski podsjeća da je Intel zbog svojih velikih problema stavio na led njemačke planove. Kompanija je najavila da će biti zamrznut i sličan projekat u Poljskoj:

„Moramo hitno da poradimo na tome da stvorimo konkurentnu strukturu troškova kako bismo ostvarili cilj koji smo zacrtali prošlog mjeseca da uštedimo deset milijardi dolara“, naveo je šef firme Pet Gelsindžer u pismu radnicima Intela.

Proizvođača čipova iz kalifornijske Santa Klare počeli su da pretiču konkurenti te je izgubio nekadašnju tehnološku prednost.

Koncern više ne spada u deset najuspješnijih proizvođača poluprovodnika na svijetu i na berzi mu je vrijednost pala na ispod 90 milijardi evra. Jedan od pionira vještačke inteligencije Nvidia ima, poređenja radi, vrijednost od 2,9 biliona dolara.

Lepe slike iz marta: Šef Intela Gelsindžer (levo) u Magdeburgu sa premijerom Saksonije Anhalt Haselofom.

Aleksander Širš sa Nemačkog instituta za proučavanje privrede u Berlinu rekao je da je Intel imao ambiciozne planove „koji se nisu ostvarili“.

U razgovoru za DW on navodi ključne faktore od kojih zavisi Intelova budućnost. Koncern mora da nađe kupce za svoje čipove, da poveća efikasnost svoje strategije za vještačku inteligenciju i naposletku mora da smanji troškove poslovanja.

U posljednjem kvartalu Intel je imao gubitak od jedne milijarde dolara uz smanjen obrt, pa je prošlog mjeseca objelodanio da će otpustiti 15.000 radnika i da uštedeti deset milijardi evra. Osim toga neće biti isplaćivana dividenda.

Da li će šef koncerna Gelsindžer imati uspjeha zavisi u velikoj mjeri od ostvarenja planova da se firma transformiše po takozvanom „faundri modelu“, kao preduzeće koje proizvodi poluprovodnike za spoljne mušterije.

Ali Intel sporo pronalazi mušterije za taj model. Zato je nedavna najava da će ući u partnerstvo sa Amazonom bila značajan uspjeh.

Na osnovu aktuelnih poteškoća koje ima Intel, Širš procjenjuje da vjerovatnoća realizacije projekta u Magdeburgu „ne iznosi više od 50 odsto“.

Šta će se desiti sa deset milijardi evra subvencija?

Odgađanje gradnje fabrike čipova u Njemačkoj je ujedno i udarac za planove Evropske unije u sektoru poluprovodnika. Između Berlina i Brisela mogao bi opet da se pojavi spor oko toga kako će biti upotrebljeno deset milijardi evra subvencija.

Njemački ministar finansija, liberal Kristijan Lindner je odmah predložio da se tim novcem zapuše rupe u njemačkom budžetu.

Njegovi koalicioni partneri Zeleni odbijaju ovaj predlog i zahtijevaju da se novac namijeni ostvarenju ciljeva u oblasti klimatske politike. Socijaldemokratski kancelar Olaf Šolc do sada se nije izjasnio.

Poznavaoci prilika u Ministarstvu finansija kažu za DW da se u Ministarstvu traže mogućnosti da se neiskorišćena sredstva vrate u budžet.

Za ekonomistu Karstena Bžeskog ova prepirka koalicionih partnera o subvencijama načelno govori i o ekonomskim ambicijama koalicione Vlade: „Stiče se utisak da njemačka Vlada nema stvarno smišljenu, dugoročnu ekonomsku strategiju.“

*ovaj tekst je najpre objavljen na englerskom jeziku

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније