Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 09. 2024. 06:28 >> 07:20
Čitaj mi:

zakazana sjednica

Beranski parlament danas skraćuje mandat

Na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta biće kvoruma i većine koja će skratiti mandat Skupštine opštine Berane i time prekinuti višemjesečnu političku agoniju u ovom gradu, koja je dovela do kolapsa funkcionisanja opštinskih organa.

To je Portalu RTCG kazao jedan od odbornika koji su danas imali međusobne komunikacije i sjednice odborničkih klubova.

„Prema onome što mi u ovom trenutku imamo, kvoruma će biti i za skraćenje mandata će glasati makar dvadeset, ako ne i više odbornika“ – rekao je taj odbornik.

On je podsjetio da je ministar Maraš Dukaj juče uputio na elektronskoj sjednici Vlade uozorenje SO Berane zbog neodržavanja sjednica i nefunkcionalnosti organa i službe.

„Šta to znači? Prema našem tumačenju, ako danas eventualno dođe do komplikacija, Vlada će već u podnedjeljak skratiti mandat SO Berane i uvesti prinudnu upravu“ – smatra taj sagovornik.

Prema njegovim riječima, sada je već samo pitanje dana, danas ili za dva-tri dana, do kraja jedne političke krize i agonije kakva do sada u Beranama nije zabilježena.

Ako danas bude kako vjeruje naš sagovornik, odnosno ako na današnjoj sjednici bude skraćen mandat Skupštini opštine, čim ta odluka bude objavljena u Službenom listu, predjsednik države će raspisati vanredne lokalne izbore.

Do agonije u Opštini Berane, došlo se kada dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine između NSD i Demokrate nije uspjela, jer nije bilo neophodne većine u vladajućoj koaliciji, i kada sve to nije završeno do 13. jula.

Mjesec ranije, naime, 13. juna dotadašnji predsjednik Vuko Todorović (NSD) je dao ostavku, a nešto prije i potpredsjednik Damjan Ćulafić (Demokrate), ali u međuvremenu na dvije sjednice nije došlo do rotacije. Tako je istekao rok od 30 dana u kojem je po zakonu morao biti izabran novi predsjednik.

Od tada, odnosno od 13. juna, Opština Berane je „obezglavljena“, jer nema ni predsjednika, niti makar jednog potpredsjednika. Drugom potpredsjedniku iz nekadašnje političke grupacije Berane sad, Mladenu Premoviću, mandat je, naime, prestao po automatizmu ostavkom predsjednika.

Neki pravnici zakon tumače tako da je to bio dovoljan razlog da Vlada interveniše još prije dva mjeseca. Zato što to nije uradila, kriza eskalira upravo u trenutku kada je pored uobičajenih jesenjih izdataka, većina zaposlenih kreditno zadužena, a banke neće imati milosti kada izostane prva plata.

Upravo zbog toga se vjeruje da će nakon raspuštanja lokalnog parlamenta biti hitno određen Odbor povjerenika, koji će ovlastiti lice za potpisivanje najhitnijih dokumenata i odluka, od kojih je ona o rebalansu na prvom mjestu.
U nekim preduzećima čiji je osnivač Opština Berane već ovih dana došlo je do revolta koji su prije nekoliko dana završeni upadom u prostorije sekretarijata za finasije, a već sljedećeg mjeseca broj preduzeća koja su istrošila budžet će se povećati
Budžet Opštine Berane usvojen poslednjih dana prošle godine, prije usvajanja državnog budžeta, i tada je najavljeno da će rebalans biti rađen prije isteka drugog kvartala, odnosno prije kraja juna.
U međuvremenu su već ključali nesporazumi u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji oko usmeno dogovorene rotacije, i tada je počela otvorena kriza. Opozicione partije tvrde da je ta kriza počela mnogo ranije, već od početka godine, kad aje veći broj sjednic azakazivan po hitnom postupku a onda nije održavan zbog nedostatka kvoruma.
Nakon redovnih lokalnih izbora u Beranama 2022. godine većinsku koaliciju su napravili DF, Demokrate, Berane sad, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora sa 19 odbornika. Svi konstituenti tadašnje većine su bili protiv toga da Socijlaistička narodna partija uđe u vlast, jer je u tom pomentu podržala manjinsku Vladu Dritana Abazovića.
Tako je SNP, koji je u Beranama, poslije Demokratske partije socijalsita sa SD i BS (9 odbornika), bio najjači politički subjekt i generator političkih promjena 2014. godine, ostao prethodne dvije godine u opoziciji sa 7 odbornika.
U međuvremenu je bitno promijenjena politička scena na nivou države, a izbori u nekim susjednim opštinama. Vjeruje se i da će se u trci na novim izborima u Beranama pojaviti neki novi politički subjekti ili pokreti građana, i u svakom slučaju, i poslije toga će opet morati da se sjedne za sto i da se pregovara o vjerovatnim postizbornim koalicijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније