Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

20. 09. 2024. 12:44 >> 12:44
Čitaj mi:

DELEGACIJA SKUPŠTINE U NJEMAČKOJ

Podrška održivim i rodno senzitivnim politikama u regionu

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović i poslanica i članica Odbora za rodnu ravnopravnost Branka Marković, na poziv ministarke ekonomske saradnje i razvoja SR Njemačke, Svenje Šulce, učestvovale su na važnom međunarodnom forumu posvećenom razvoju feminističke politike i rodnoj ravnopravnosti, s posebnim fokusom na ubrzanje procesa EU integracija za Zapadni Balkan.

Događaj u Ministarstvu ekonomske saradnje i razvoja je okupio brojne predstavnike međunarodnih i regionalnih institucija, nevladinih organizacija i donosioca odluka, a događaj je otvorila Šulce, ministarka ekonomske saradnje i razvoja SR Njemačke.

Kako navode u saopštenju, potpredsjednica Popović je, kroz aktivno učešće, dala svoj doprinos, naročito na temi ekonomskog i socijalnog osnaživanja žena, borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, te njihove veće uključenosti u procese donošenja odluka. U tom kontekstu, Popović je podržala ključne preporuke foruma koje su usmjerene na stvaranje održivih i rodno senzitivnih politika u regionu.

Preporuke foruma su se fokusirale na nekoliko ključnih oblasti:

- Prikupljanje podataka o rodnoj ravnopravnosti: Jedna od preporuka odnosi se na unaprjeđenje sistema prikupljanja i analize podataka o rodnoj (ne)ravnopravnosti. Ovo uključuje razvijanje i implementaciju sveobuhvatnih sistema za prikupljanje podataka koji prate ključne indikatore, kao što su stope zaposlenosti, razlike u platama i pristup socijalnim uslugama. Ovi podaci bi trebali biti razvrstani po polu, starostii, etničkoj pripadnosti i drugim relevantnim faktorima, kako bi se dobilo detaljno razumijevanje rodnih razlika u regionu. Na taj način, omogućava se kreiranje politika zasnovanih na dokazima koje će efikasno smanjivati rodne razlike.

- Jačanje politika protiv rodno zasnovanog nasilja i unaprjeđenje socijalne sigurnosti: Preporuke su uključile i poziv na strožiju primjenu i unaprjeđenje postojećih politika usmjerenih na borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, uz posebnu pažnju na poboljšanje standarda socijalne sigurnosti za žene. Preporučeno je da se svi nivoi vlasti, uključujući lokalni, aktivno uključe u sprovođenje ovih politika, u skladu sa svojim nadležnostima, kako bi se osigurala adekvatna zaštita i osnaživanje žena.

- Podrška ženama preduzetnicama:

Jedan od važnih segmenata preporuka odnosi se na potrebu za većom podrškom ženama preduzetnicama, naročito kroz ciljane finansijske instrumente poput grantova, zajmova i investicionih prilika. Ova podrška bi trebala biti dostupna ženama iz svih društvenih slojeva, uključujući one iz ruralnih i marginalizovanih zajednica. Takođe je naglašeno da je važno obezbijediti mentorske i obuke programe kako bi se osigurao dugoročni uspjeh, posebno za žene iz ruralnih područja.

-Inkluzija žena u procese donošenja odluka:

Jedan od ključnih aspekata foruma bio je fokus na povećanje uključenosti žena u procese donošenja odluka. Preporučeno je razvijanje programa liderstva koji su rodno senzitivni, kako za žene tako i za muškarce, u oblasti politike, javne administracije i civilnog društva. Ovi programi bi trebalo da pružaju obuku u vještinama liderstva, javnog govora, pregovaranja i rješavanja konflikata, kako bi se povećala prisutnost žena u visoko odgovornim ulogama. Preporuke su obuhvatile i jačanje kapaciteta institucija na centralnom i lokalnom nivou za podršku liderstvu žena i rodnoj ravnopravnosti.

- Rodno senzitivni pristupi pomirenju:

Važan segment preporuka odnosio se na integrisanje rodno osjetljivih pristupa procesima pomirenja u regionu Zapadnog Balkana. Naglašeno je da procesi pomirenja moraju uzeti u obzir specifične potrebe i doprinose kako žena, tako i muškaraca, kako bi se obezbijedila dugoročna stabilnost i mir u regionu. Preporučeno je ažuriranje i finansiranje Nacionalnih akcionih planova za implementaciju UN-ove Rezolucije 1325, s jasno definisanim ciljevima, vremenskim okvirima i indikatorima napretka. Ovi planovi bi trebali biti sprovedeni na svim nivoima vlasti, a posebno je istaknuta važnost saradnje između opština i inicijativa koje vode lokalne žene lideri, s ciljem promocije mira i pomirenja.

Ključni zaključak foruma bio je poziv na uspostavljanje regionalnog mehanizma za finansiranje, koji bi bio posvećen sprovođenju preporuka ovog foruma. Ovaj fond bi obezbijedio održive finansijske resurse za ključne inicijative vezane za rodnu ravnopravnost, omogućavajući nacionalnim i lokalnim vladama, kao i organizacijama civilnog društva, da efikasno rješavaju izazove identifikovane na forumu. Takođe, naglašena je potreba za jačanjem kapaciteta vlada na svim nivoima kako bi se ova sredstva efikasno koristila i kako bi se osigurala saradnja sa civilnim sektorom u razvoju i sprovođenju projekata koji promovišu sveobuhvatne ciljeve rodne ravnopravnosti.

Popović je istakla važnost ovih preporuka za Crnu Goru i cijeli region, posebno u kontekstu evropskih integracija i izgradnje stabilnijeg i pravednijeg društva za sve građane.

U sklopu crnogorske delegacije u radu Foruma su učestvovale još i gradonačelnica Glavnog grada, prof. dr Olivera Injac, predsjednica Skupštine Glavnog grada, dr Jelena Borovinjić Bojović, kao i predstavnica Ministarstva ljudskih i manjinjskih prava, načelnica Odeljenja za poslove rodne ravnopravnosti, Biljana Pejović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније